L’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer aquest dilluns quins són els 18 projectes de recerca científica que es beneficiaran d’una beca adreçada a investigadors joves i emergents. El consistori destinarà, en total, 1 milió d’euros a projectes que s’han de desenvolupar els propers 18 mesos i que han de tractar sobre un dels tres eixos temàtics que s’establia a la convocatòria: salut i benestar a la ciutat, economia circular i acció climàtica o bé organització comunitària, democràcia i participació.

Entre les 18 iniciatives guanyadores s’hi tracten temes tan diversos com l’impacte del canvi climàtic en les onades de calor, el malbaratament alimentari, la pobresa infantil i la segregació escolar o la covid persistent en infants, entre d’altres.

Proporcionar evidències científiques a les polítiques públiques

Entre els objectius de les beques hi ha estimular i reforçar el talent jove barceloní ,però també donar suport a projectes innovadors que repensin el model de ciutat i que proporcionin evidències científiques que inspirin les polítiques públiques. “Si volem tenir governs forts, necessitem que el sector de la recerca s’engrandeixi“, ha explicat Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat.

A la convocatòria, que forma part del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, s’hi van presentar 79 projectes. Una de les condicions per poder accedir a la beca era que els investigadors que s’encarregarien de la recerca haguessin obtingut el seu primer doctorat fa menys de set anys. A més, la convocatòria també preveia iniciatives de conciliació per cures de familiars de primer grau, incloses les de maternitat i paternitat. Tots els becats han coincidit en la importància que l’Ajuntament doni suport econòmic a la investigació científica.