inaugurar obres eleccions municipals 2023

Amb les eleccions municipals 2023 a tocar, i molts projectes en marxa, a Barcelona cal mirar quin és el termini que marca la llei electoral, la LOREG, perquè els governs municipals puguin fer les últimes inauguracions del mandat. L’article 50 de la llei explicita que en el període electoral queda prohibida la inauguració d’obres o de serveis públics, i s’entén com a període electoral aquell que comença amb el decret de convocatòria d’eleccions i acaba amb la jornada electoral.

En el cas que ens ocupa i segons el calendari, el dia 3 d’abril el govern va signar el decret i l’endemà va entrat en vigor. Per tant, des d’aleshores el govern de Barcelona en Comú i PSC no pot anunciar cap mena d’acció de govern.

Esprint de festes ciutadanes i visites d’obres

D’entre els grans projectes actuals que té l’Ajuntament de Barcelona n’hi un que ha d’acabar a l’abril en període electoral. La implementació dels eixos verds de l’Eixample no podrà inaugurar-se i per això va celebrar-se de forma avançada una festa ciutadana el passat dissabte 25 a la superilla del Consell de Cent. Altres projectes, però, continuaran més enllà del 28-M, com ara les obres de la via Laietana o les del tramvia.

En alguns casos es fa difícil predir com evolucionaran si hi ha un canvi de comandament a la ciutat. En el cas de la connexió del tramvia per la Diagonal, alguns candidats ja han dit que no seguiran amb el projecte i que en la mesura que puguin estudiaran aturar fases noves.

Precisament aquest projecte ha motivat que el govern municipal faci una visita d’obres, en la qual, amb la Generalitat, s’ha compromès a completar la connexió fins a Francesc Macià en una segona fase. Les visites d’obres, per cert, són també cites freqüents a les agendes municipals en aquesta etapa de precampanya.

tramvia Glòries Verdaguer Diagonal
Visita d’obres del tramvia a la Diagonal (20/3/2023)

Què es pot fer i què no en període electoral?

La llei no només recull la prohibició d’inaugurar obres. També concreta altres accions que no estan permeses. I així, no es pot tampoc fer cap mena de balanç del mandat o al·lusions a tot allò que el govern municipal ha assolit.

La normativa restringeix la publicitat de projectes municipals: no es poden inaugurar obres ni tampoc serveis públics, però els treballs poden continuar i fins i tot acabar en aquest període, o en el cas de serveis, poden entrar en funcionament.

El que sí que pot fer el govern municipal són campanyes institucionals per informar del procés electoral, de com votar per correu o dels requisits i terminis per fer-ho, sense que això pugui influir, òbviament, en l’orientació del vot.

El Govern espanyol va canviar l’article 50 de la LOREG l’any 2011. Fins aleshores, era habitual que els governs anunciessin a so de bombo i platerets tot un reguitzell de projectes i serveis fins ben bé la vigília de la campanya electoral. Eren 15 dies en què no es parlava de l’acció dels governs, enfront dels gairebé dos mesos actuals.

A les eleccions del 2019, i per la proximitat de les eleccions generals de l’abril d’aquell any, es va produir una situació diferent: els governs municipals no van poder fer cap mena d’inauguracions tres mesos abans de les eleccions, una circumstància que aquest any no es repeteix.