Finalment ERC i Junts han arribat a un principi d’acord per desencallar la investidura de Pere Aragonès, formar un govern de coalició “fort i cohesionat” i evitar així repetició d’eleccions. L’acord l’han anunciat les dues formacions independentistes en un comunicat conjunt aquest dilluns a primera hora del matí. Més tard, al migdia, el dirigent d’ERC i candidat a la investidura, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, n’han explicat els detalls en una compareixença conjunta al Palau Robert.

Aragonès: “L’acord assegura un govern fort i cohesionat”

Argonès ha assegurat que s’ha arribat un «bon acord» que garenteix un govern fort i cohesionat. «Tenim un acord per posar en marxa la nova Generalitat republicana», ha afirmat. Sobre les possibles discrepàncies entre socis, ha destacat que es dotaran d’òrgans de decisió colegiada. També ha destacat que l’acord previ entre els republicans i la CUP, s’assumeix i es respectarà.

Sànchez als qui pronostiquen un govern fracassat: “Descobriran que s’han equivocat”

També el secretai general de Junts, Jordi Sànchez, ha parlat que l’acord garanteix una estratègia sòlida per avançar cap a la independència, i que «acomoda» les dues mirades majoritàries de l’independentisme. «Avui és un dia que farà feliç a molta gent», ha subratllat. També alerta als qui auguren que és un govern que neix fracassat: «Descobriran que s’han equivocat». Sànchez assegura que estan “absolutament compromesos” a recuperar la il·lusió, mantenir el compromís i tot el treball i l’esforç que s’ha fet els últims anys en aquest país».

14 conselleries repartides a parts iguals i un govern paritari

El líder dels republicans ha anunciat que el nou govern tindrà 14 conselleries, una més que en el govern anterior, i que es repartiran a parts iguals entre ERC i Junts (set conselleries per cada formació). Serà un govern paritari, i Junts n’ocuparà la vicepresidència. Així segons l’acord, Esquerra encapçala set conselleries: Presidència, Interior, Educació, Empresa i Treball, Acció climàtica i Agricultura, Feminismes i Igualtat i Cultura. I Junts estarà al capdavant dels altres set departaments: Economia, Territori i Polítiques Digitals, Salut, Acció Exterior, Universitats i Recerca, Justícia i Drets Socials.

A l’espera de saber qui hi haurà al capdavant de cada departament, alguns mitjans avancen que Elsa Artadi serà la vicepresidenta del govern, i que Josep Maria Argimon serà el nou conseller de Salut.

Les dues formacions demanen “disculpes” per la tardança

Tant en la presentanció de l’acord com en el document conjunt, ERC i Junts demanen “disculpes” per haver allargat tant aquesta situació, i es comprometen a fer un govern “que busqui reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya, la màxima confiança entre socis i amb la col·laboració i treball conjunt amb la CUP”. “L’objectiu no és altre que servir el país i la seva gent de la millor manera possible, governar per a tothom i alhora poder avançar cap a l’objectiu comú de la independència en forma de república catalana”, conclouen.

L’anunci d’aquest dilluns arriba nou dies després que Aragonès fes una compareixença per anunciar que ERC governaria en minoria vista la manca d’acord amb Junts.