El Sindicat de Llogateres ha alertat aquest dilluns que, des que es va aprovar la llei de regulació dels preus del lloguer, arrendadors i portals immobiliaris d’arreu de Catalunya l’han infringit. El col·lectiu ha tramitat més de 200 denúncies per anuncis en pàgines web que incomplien la normativa, vehiculades a través de l’Agència Catalana del Consum o els serveis d’habitatge d’ajuntaments com el de Barcelona.

El sindicat explica que els anuncis són fraudulents perquè no incorporen, per exemple, l’índex de referència dels preus de la Generalitat o bé la renda del contracte anterior, requisits indispensables i de compliment obligat, segons la Llei 11/2020 de contenció del lloguer. El moviment per l’habitatge alerta que també se salten la norma d’altres maneres, com ara afegint despeses extres per apujar el preu.

Justament aquest dilluns l’Ajuntament ha anunciat que ha obert 32 expedients sancionadors per anuncis publicats a Idealista, Fotocasa i Habitaclia. De fet, a l’abril la Generalitat també en va tramitar contra cinc plataformes immobiliàries. El Sindicat de Llogateres demana a les administracions més multes als qui se saltin la norma i més pedagogia perquè arrendataris i arrendadors coneguin el contingut de la Llei 11/2020.

Missatge al Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària

El Sindicat de Llogateres també ha fet arribar un escrit al Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya (API) en què li exigeix que vetlli pel compliment de la llei dels lloguers. Recorda que aquesta regulació “no és opcional sinó obligatòria” i per això demana al col·legi que, per garantir la seguretat jurídica dels propietaris i també per evitar que siguin multats, “siguin professionals i transparents”.