L’Ajuntament de Barcelona està construint de forma simultània més d’un miler d’habitatges públics a la ciutat. Una xifra rècord, segons el consistori, a la qual s’han de sumar les promocions que estan en tràmits o a punt d’iniciar les obres en els propers mesos. Entre unes i d’altres, l’Ajuntament està impulsant 2.329 pisos repartits en 34 promocions. La inversió total ronda els 316 milions d’euros. El 80 % d’aquests habitatges seran de lloguer assequible.

Amb aquestes xifres, el govern d’Ada Colau preveu tancar el mandat amb 12.000 habitatges públics a Barcelona, 4.500 més dels que hi havia el 2015, quan va arribar a l’alcaldia (7.500). “Barcelona arriba al màxim històric en la construcció d’habitatge públic”, ha assegurat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha instat la Generalitat a “posar-se les piles” i construir al ritme que ho fa el consistori.

“Mai s’havia impulsat des de l’Administració, tant habitatge de lloguer social com s’està fent actualment. Mentre l’Ajuntament aquest any està impulsant més de 2.000 habitatges, la Generalitat n’està impulsant poc més de 30.”

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

De fet, segons la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB) va ser el 2020 el segon organisme de Catalunya en licitar obra pública i el primer en treure a concurs la construcció d’habitatge.

Algunes de les 34 promocions d’habitatge que promou l’Ajuntament estaran enllestides entre aquest any i el que ve, però la previsió és que estiguin totes acabades el 2024. De la inversió de 316 M € necessària per tirar-los endavant, una part prové dels crèdits de la banca pública europea. Per districtes, Sant Andreu lidera el rànquing amb 675 pisos en nou promocions, seguit de Sant Martí (513 pisos en 10 promocions) i Sants-Montjuïc (446 pisos en quatre promocions). A Horta-Guinardó, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi no n’hi ha cap.

Recreació virtual d’una promoció de 72 habitatges de lloguer a la Marina del Prat Vermell

Concretament, el barri de la Marina del Prat Vermell coincideixen aquestes quatre promocions alhora. Aquest divendres, l’alcaldessa ha posat la primera pedra d’un bloc de 72 habitatges de lloguer. Al barri s’està construint un altre bloc de 32 pisos de la cooperativa La Llar Jove i, també, un altre amb 108 habitatges de lloguer. La quarta promoció ha de sortir a concurs properament per aixecar 234 pisos de lloguer i dret de superfície. La inversió total en aquest barri és de 57 M €