plenari Ajuntament

Els resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona, amb Xavier Trias (TriasxBCN) com a guanyador dibuixen un escenari incert i, ara més que mai, seran necessaris els pactes per poder escollir alcalde i formar govern. L’anunci d’eleccions generals per al 23 de juliol que ha fet el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns sacseja encara més la situació.

Govern en minoria de Trias

Malgrat que Xavier Trias ha guanyat els comicis, els 11 regidors que ha obtingut poden no ser suficients per fer-lo alcalde i, per això, totes les possibilitats estan obertes. Ara bé, sempre queda la possibilitat que governi en minoria, ja que la llei estableix que si cap candidat no arriba la majoria absoluta (21 regidors a Barcelona), es proclami alcalde el candidat de la llista més votada a les eleccions.

Sigui com sigui, sobre la taula, ara mateix, hi ha diverses opcions de pacte que detallem a continuació.

Pacte Trias-Collboni

Una de les possibilitats és que el PSC doni suport a la investidura de Xavier Trias i que les dues formacions pactin per formar govern. El PSC ha aconseguit 10 regidors i, amb els 11 de TriasXBCN, sumarien els 21 vots necessaris per a la investidura. És una opció que Collboni no ha descartat durant la campanya electoral i de la qual havia alertat BComú, la coneguda com a sociovergència.

Ara bé, si Collboni es manté ferm i no renuncia a ser alcalde, aquesta possibilitat sembla poc probable. De fet, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que demanarà al candidat socialista que lideri les converses per formar govern a l’Ajuntament i ha avisat que “Barcelona no serà moneda de canvi de res”.

Tripartit Collboni-Colau-Maragall

Una altra opció possible és un pacte d’esquerres entre el PSC, BComú i ERC. Amb els 10 regidors socialistes, els nou dels comuns i els cinc dels republicans arribarien fins als 24 (per sobre de la majoria del plenari). La candidata dels comuns, Ada Colau, ha defensat aquest “acord progressista” des de l’inici de la campanya electoral.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha descartat aquest dilluns l’escenari d’un tripartit d’esquerres amb Collboni d’alcalde: “No tenim cap interès ni voluntat d’oferir l’alcaldia al PSC”. Des dels comuns, el número dos de Colau, Jordi Martí Grau, ha demanat a Maragall que no descarti un govern d’esquerres a Barcelona i ha obert la porta a fer alcalde Collboni.

Pacte Collboni-Colau, amb el suport del PP

Una tercera opció —menys probable— que hi ha sobre la taula és que el PSC arribi a un acord amb Barcelona en Comú i tinguin el suport puntual del PP (Daniel Sirera) per a la investidura. Les dues formacions sumen 19 regidors, però els populars podrien acceptar votar Collboni com a alcalde per evitar que governi una formació amb regidors independentistes.

Aquesta fórmula recordaria la que es va produir fa quatre anys, quan Colau va ser alcaldessa gràcies al vot de Manuel Valls. Ara bé, de moment Sirera no sembla disposat a pactar res amb els comuns i l’anunci de les generals fa poc probable que aquesta opció tiri endavant.

ERC, clau per a futurs pactes

El que queda clar és que, malgrat els mals resultats, ERC té la clau de la governabilitat a Barcelona. Ernest Maragall té dues opcions: donar suport al PSC o bé decantar-se per Xavier Trias. El candidat d’ERC diu que els republicans “sabran fer servir aquesta clau” i afirma que les decisions que prenguin “es basaran en la coherència i també en l’anàlisi dels objectius que es persegueixen per a la ciutat”.

Caldrà veure, però, com es desenvolupen les coses després de l’anunci de les generals per al 23 de juliol.

Últimes notícies publicades