Dilluns marcat per les reaccions dels resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona. A mig matí, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat per sorpresa que avança les eleccions generals al 23 de juliol a conseqüència dels mals resultats del PSOE a tot l’Estat. Un anunci que ha marcat els discursos dels grups polítics durant aquesta jornada.

Xavier Trias, alcaldable de Trias per Barcelona, ha guanyat els comicis amb 11 regidors; el socialista Jaume Collboni ha quedat segon amb 10 regidors, i la candidata de BComú, Ada Colau, tercera, amb nou.

En aquesta pàgina pots seguir en directe, amb un minut a minut, tota l’actualitat política. Des de les 12 h betevé emet un programa especial amb rondes de connexions a les seus dels partits polítics i amb alguns dels candidats com Ernest Maragall i Daniel Sirera.

Resultats ajustats i diversos escenaris de govern

Amb els resultats ajustats de les eleccions s’obren diverses possibilitats. El candidat de Trias per Barcelona es veurà obligat a pactar per poder ser investit com a nou alcalde de Barcelona. Ara bé, les tres forces d’esquerres —el PSC, BComú i ERC—, podrien pactar i fer-se amb el govern municipal.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

A continuació et fem un índex per facilitar-te la navegació i anar als resultats que t’interessin!

Últimes notícies publicades

14:09
   

Barcelona en Comú no descarta fer alcalde Jaume Collboni: “Estem disposats a parlar-ne”

Barcelona en Comú no descarta fer alcalde el candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni. Ho ha dit el número dos de la candidatura dels comuns a les eleccions municipals 2023, Jordi Martí, en una entrevista a TV3. Martí ha assegurat que “els comuns estem disposats a parlar-ne”. Sosté que “els números canten” i permeten un govern progressista (sumant els regidors de PSC, BComú i ERC) que s’haurà d’explorar. “Com? Això s’ha de mirar amb calma” ha dit el candidat.

marti barcelona en comu

13:56
   

Illa encomana a Collboni “treballar per generar un govern estable i progressista” a Barcelona

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, diu que no es pot descartar res a Barcelona, però creu que s’ha de treballar per generar “un govern estable, progressista i en clau barcelonina”. En una roda de premsa des de la seu del PSC, també ha avisat que Barcelona “no serà moneda de canvi de res”. Quan ha estat preguntat per si considera la candidatura de Trias “progressista” per poder-hi negociar, Illa ha dit que li costa “posar etiquetes” però que no creu en els projectes “personalistes”. Els socialistes, reunits aquest dilluns al migdia en l’executiva, donaran llibertat als caps de llista per mirar d’arribar a pactes “pensats en clau de poble i ciutat” i per fer executius “progressistes, que generin prosperitat i que facin avançar Catalunya”.

Salvador Illa PSC

 

13:20
   

Jordi Martí Galbis assegura que Trias ja ha intensificat converses per explorar aliances

Jordi Martí, el número tres de la candidatura de TriasxBCN, ha assegurat que tot just ara comencen les converses i ha avisat que Trias és guanyador i que s’ha de respectar la llista més votada. A banda, ha destacat que ell representa el canvi i que no seria lògic que el canvi vingués d’una part que ha governat en la darrera legislatura, en referència al PSC. Martí ha explicat que Trias ja ha començat a parlar amb les candidatures per formar govern i explorar aliances per poder governar. També ha admès que la convocatòria de les eleccions generals condiciona les negociacions.

12:54
   

Junqueras: “No tenim voluntat d’entregar l’alcaldia als socialistes” 

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que no tenen cap voluntat d’entregar l’alcaldia als socialistes fent un tripartit entre PSC, BComú i ERC. Junqueras ha afirmat, en la roda de premsa per valorar els resultats aquest dilluns, que la candidatura guanyadora, la de Xavier Trias, és qui ha de prendre la iniciativa.  En un context de convocatòria de les generals, també ha explicat que “és moment de recompondre consensos amb les formacions independentistes”. Sobre quin candidat d’ERC ha d’anar a les eleccions generals ha dit que és Gabriel Rufián qui li agrada més per fer-ho.  

Oriol Junqueras

12:35
   

Quins possibles pactes es poden produir a Barcelona després del 28-M?

Els resultats de les eleccions municipals a Barcelona dibuixen un escenari incert i, ara més que mai, seran necessaris els pactes per poder escollir alcalde i formar govern. L’anunci d’eleccions generals per al 23 de juliol que ha fet el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns compliquen encara més la situació. S’entreveuen dues opcions: pacte Trias-Collboni o pacte Collboni-Colau-Maragall. La clau per a futurs pactes la tindrà ERC.

plenari ajuntament

12:23
   

Sirera: “Volem revertir les ocurrències de Colau”

El candidat dels populars a Barcelona, Daniel Sirera, ha assegurat que parlarà amb qui sigui necessari per un canvi a la ciutat. Ho ha dit en una roda de premsa aquest dilluns al migdia. Assegura que el que volen és “revertir les ocurrències de Colau, que s’assumeixi una agenda de seguretat i llibertat i que s’abaixin impostos”. A més, ha afegit que “Barcelona no mereix entrar en un intercanvi de cromos” en referència a l’avançament de les eleccions generals. 

Daniel Sirera PP

12:02
   

Yolanda Diaz: “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar”

La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha afirmat davant l’anunci d’eleccions anticipades que “assumeix el repte”. “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol”, ha dit en una piulada a Twitter després de la declaració institucional del president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez. Díaz, que va presentar la candidatura electoral de sumar fa menys de dos mesos, ha opinat que el missatge del 28-M ha estat “molt clar”. “Cal fer les coses d’una altra manera. Sense distraccions”, ha assegurat.

Yolanda Diaz

12:01
   

Arrenca el programa especial l’endemà de les eleccions municipals amb l’ull posat en l’anunci de Pedro Sánchez que avança les eleccions generals. 

11:49
   

Sirera tanca la porta a unir-se a Colau per fer alcalde Collboni

Daniel Sirera ha tancat la porta a sumar esforços amb Ada Colau per fer alcalde Jaume Collboni i arrabassar-li l’alcaldia de Barcelona a Xavier Trias. “Amb els comuns no aniria ni a fer un cafè”, ha remarcat el popular. Ho ha explicat en una entrevista a RAC1, en què ha advertit que qui vulgui rebre el suport del PP primer s’haurà d’asseure a parlar amb ell i exposar-li quines són les seves intencions a la capital catalana. “El més important és que les polítiques que han desfet Barcelona en els darrers quatre anys no ho segueixin fent”, ha assenyalat. Tot i això, s’ha mostrat partidari que governi la llista més votada. Sirera ha celebrat els resultats obtinguts a Barcelona, on el partit ha passat de dos a quatre representants.

Daniel Sirera, candidat del PP a l'alcaldia

11:20
   

Sánchez convoca per sorpresa eleccions generals

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, convoca eleccions generals el 23 de juliol. Ho acaba d’anunciar per sorpresa en una declaració institucional a La Moncloa.

Pedro Sánchez anuncia eleccions generals pel 23 de juliol

11:11
   

La nit electoral de les municipals de Barcelona a betevé bat rècords d’audiència

El seguiment de les eleccions municipals a Barcelona va suposar un nou rècord d’audiència a betevé. Més de 215.000 usuaris es van connectar al web de betevé durant la jornada del 28 de maig i més de 157.000 espectadors van veure el programa especial de la nit electoral a betevé.

Aquestes xifres suposen una nova fita d’audiència a betevé. En el cas dels usuaris del web, es tracta de l’audiència més alta de la història del mitjà, i, en el cas del programa de la nit electoral, la segona emissió més vista del 2023. A més, l’impacte a xarxes socials va ser notable.

10:53
   

TriasxBCN i el PSC s’imposen a quatre districtes cadascun, i BComú guanya als altres dos

Els 10 districtes de la ciutat han quedat repartits en tres franges clarament diferenciades: Trias guanya al centre de Barcelona; Collboni, als districtes de la dreta, i Colau, als de l’esquerra. El candidat de Trias per Barcelona s’imposa a l’Eixample, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia; el socialista Jaume Collboni és la primera força a Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i la candidata de BComú guanya a Sants-Montjuïc i Ciutat Vella.

10:32
   

Barcelona en Comú no descarta fer alcalde Jaume Collboni: “Estem disposats a parlar-ne”

Barcelona en Comú no descarta fer alcalde el candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni. Ho ha dit el número dos de la candidatura dels comuns a les eleccions municipals 2023, Jordi Martí, en una entrevista a TV3. Martí ha assegurat que “els comuns estem disposats a parlar-ne”. Sosté que “els números canten” i permeten un govern progressista (sumant els regidors de PSC, BComú i ERC) que s’haurà d’explorar. “Com? Això s’ha de mirar amb calma” ha dit el candidat.

 

10:13
   

Maragall creu que ERC pot ser decisiva a Barcelona: “Sabrem utilitzar la clau” 

El candidat d’ERC a les eleccions municipals 2023 a Barcelona, Ernest Maragall, és conscient que ERC té “la clau” per decidir la governabilitat a Barcelona i afirma que sabran utilitzar-la. En una entrevista a TVE, Maragall ha dit, però, que “és Trias qui té la responsabilitat de prendre la iniciativa” i creu que les negociacions i les converses es podrien allargar setmanes. Posteriorment, a TV3, ha afirmat que “Barcelona necessita un govern estable i fort”. 

Ernest Maragall
Foto: ACN

09:59
   

El regidor del PP Oscar Ramírez arriba a l’Ajuntament

El regidor del PP Oscar Ramírez ha arribat a l’Ajuntament a les 9.45 h. La llista dels populars ha passat de 2 a 4 regidors amb Daniel Sirera com a candidat. Durant la nit electoral, Sirera ja va avançar que es “deixaran la pell per portar el canvi a Barcelona”. Va felicitar el guanyador, Xavier Trias, sense entrar en més detalls sobre possibles pactes.

09:48
   

Trias, convençut que Collboni no intentarà un acord amb ERC i BComú per desbancar-lo

Xavier Trias ha assegurat que està convençut que Jaume Collboni no intentarà pactar amb els comuns i ERC per desbancar-lo i arrabassar-li l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha dit en una entrevista a RAC1, en què ha recordat que fa quatre anys es va produir “una situació molt negativa”, en referència al que ell ha denominat “operació Valls”. En aquest sentit, ha dit que va ser un moviment del qual tothom “està molt penedit”.

09:38
   

Aquests són els 41 regidors escollits a les eleccions municipals

Les eleccions municipals deixen l’Ajuntament de Barcelona ple de cares noves. De fet, dels 41 regidors que hi ha al consistori, més de la meitat, 22, són nous i els altres 19 ja havien estat escollits el mandat anterior i repeteixen. El nou Ajuntament serà paritari amb 21 homes i 20 dones.

09:28
   

Encetem el minut a minut amb l’actualitat de l’endemà de les eleccions municipals a Barcelona. El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona en funcions, Albert Batlle, ha estat dels primers a arribar a l’Ajuntament de Barcelona.