Una sessió de tràmit just un mes abans les eleccions municipals del 2023. L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres l’últim ple ordinari del mandat 2019-2023. Popularment, se l’anomena ple escombra, i ha servit per tancar expedients, sense propostes dels grups. En la sessió s’han aprovat les Medalles d’Honor de Barcelona 2023 i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Joan Bayén del bar Pinotxo.

11:12
   

Fi del darrer plenari amb el comiat de l’alcaldessa

L’alcaldessa ha posat punt i final al darrer plenari del mandat. Ada Colau ha agraït “sempre el bon to entre els grups i les ganes d’ajudar en moments complicats i pel respecte com a norma generalitzada”. Ha desitjat també “sort el proper mes, a les eleccions i a la vida” als regidors del ple.

11:04
   

Llum verda al pla urbanístic per la compra de l’Antic Teatre

Ha tirat endavantr la modificació de PGM per la regulació de l’equipament situat al carrer Verdaguer i Callís, l’Antic Teatre. Al gener, el govern va anunciar que el comprariem per la via de l’expropiació per garantir el futur del projecte. 

  • ERC, BComú, PSC, Junts, Cs, Valents i regidora no adscrita:  ✅ A FAVOR
  • PP: ⬛ ABSTENCIÓ
10:55
   

Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum a Joan Bayén

El plenari també ha aprovat per unanimitat, i a títol pòstum, el reconeixement a Joan Bayén, del bar Pinotxo. Tot i que els tràmits van començar quan Bayén encara era viu, la Medalla s’ha acabat aprovant setmanes després que morís. L’alcaldessa ha assegurat que es tracta d’una medalla singular, “segur que allà on sigui, el Juanito estarà somrient perquè a ell li hagués fet moltíssima il·lusió, perquè estimava molt Barcelona.” Els grups han destacat de Joan Bayés la dedicació, l’esforç, l’acolliment i l’amor per la seva feina i per la ciutat.

Joan Bayen Pinotxo
Foto: ACN

  • ERC, Ernest Maragall: “El Juanito era un símbol de la ciutat, va definir un estil, una manera de fer. A Barcelona hi ha més Juans Bayés a tots els barris, però cap com ell.”
  • BComú, Jordi Martí: “T’atrapava des del primer minut. En aquell raconet de la Boqueria et feia sentir com a casa, i ho va fer durant 80 anys.”
  • PSC, Montserrat Ballarín: “És una pena que el Juanito no hagi pogut rebre aquest reconeixment. Ha estat un símbol i un ambaixador de Barcelona”.
  • Junts, Joan Rodríguez: “Una medallaTambé li hem de fer homenatge seguint baixant a la Rambla”.
  • Cs, Julia Barea: “El recordaré fent del seu ofici un referent i un emblema per la ciutat”.
  • PP, Óscar Ramírez: “La Boqueria i Juan Bayén personifica la brillantor de la Barcelona que va eclosionar el 1992”.
  • Valents, Óscar Benítez: “La Boqueria no serà igual sense el Juanito, li faltarà una de les potes claus i amigables”.

 

10:50
   

Protesta dels treballadors del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic

Treballadors del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP) han interromput el debat d’aprovació de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Joan Bayén denunciar la seva situació laboral. Han cridat “no a la privatització” d’aquest servei municipal.

protesta ple abril sassep

 
10:34
   

Les Medalles d’Honor de Barcelona 2023, per unanimitat

Les Medalles d’Honor de Barcelona 2023 s’han aprovat amb unanimitat de tots els grups. Entre els guardonats hi ha la periodista Julia Otero, la doctora Elena Carreras i la sociòloga feminista Marina Subirats. També la Aura Fundació que treballa per la inclusió de persones amb discapacitat.

10:23
   

Comissió encarregada del sorteig de les meses electorals

El ple ha ratificat el decret d’alcaldia que designa la comissió encarregada de fer el sorteig de les meses electorals. El sorteig és el que designarà els membres de les meses, presidents i vocals, entre la ciutadania. La previsió és fer-ho el 29 d’abril.

10:22
   

Aprovats els comptes de les societats privades municipals

Els grups han aprovat els comptes anuals de les societats privades municipals Barcelona: Barcelona Serveis Municipals, Informació i Comunicació de Barcelona (betevé), Barcelona Activa, Barcelona d’Infraestructures Municipals, Barcelona Cicle de l’Aigua i Foment de Ciutat, que es van tancar el darrer dia de l’any 2022. Hi ha votat a favor els grups de govern i la resta s’hi ha abstingut.

  • BComú i PSC:  ✅ A FAVOR
  • ERC, Junts, Cs, PP, Valents i regidora no adscrita: ⬛ ABSTENCIÓ

 

10:17
   

S’aprova el Reglament de reconeixement a les persones represaliades pel tardofranquisme

S’aprova la modificació del Reglament de reconeixement a les persones represaliades pel tardofranquisme. Es tracta d’una ampliació del reglament ja vigent, que inclou el reconeixment i també de la inclusió de les seves biografies (i tortures patides) a l’Arxiu Municipal.

  • ERC, BComú, PSC, Junts:  ✅ A FAVOR
  • Cs, PP, Valents i regidora no adscrita: ❌ EN CONTRA
10:10
   

Arrenca el darrer ple del mandat 

L’alcaldessa inicia el darrer ple del mandat amb la part decisòria i executiva. Es porta a votació el Reglament de reconeixement a les persones represaliades pel tardofranquisme amb intervencions de dos minuts dels grups de l’oposició. 

ple municipal abril

09:57
   

L’últim ple per a 11 regidors

Tot i ser l’última sessió del mandat, després de les eleccions municipals, els 41 regidors es tornaran a trobar en l’anomenat ple de comiat per dir adeu als que no continuen. Tenint en compte les llistes que s’han publicat, ja se sap que 11 regidors no repetiran: Gemma Sendra i Jordi Fexas (ERC); Laura Pérez i Eloi Badia (BComú); Montserrat Ballarín i Núria Carmona (PSC); Ferran Mascarell (Junts); Paco Sierra, Noemí Martín i Julia Barea (Cs), i Óscar Ramírez (PP).

09:52
   

Els comptes de les societats privades municipals, a votació

El ple portarà a votació els comptes anuals de les societats privades municipals Barcelona: Barcelona Serveis Municipals, Informació i Comunicació de Barcelona (betevé), Barcelona Activa, Barcelona d’Infraestructures Municipals, Barcelona Cicle de l’Aigua i Foment de Ciutat. A més, s’hi ha d’aprovar un pla urbanístic per a la compra de l’Antic Teatre. 

09:46
   

S’aprovaran les medalles d’honor de Barcelona

El plenari aprovarà les medalles d’honor de Barcelona del 2023 a ciutadans i entitats a proposta de l’Ajuntament i els districtes. També s’aprovarà la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén, que va morir aquest mes, per reconèixer la seva tasca al bar Pinotxo de la Boqueria.  

09:35
   

El ple escombra serà breu, sense iniciatives de l’oposició

A les 10 h començarà el darrer ple del mandat, conegut popularment com a ple escombra. Està previst que s’allargui una hora, perquè la funció d’aquest plenari és la de tancar expedients i no hi haurà la part d’impuls i control, en què els grups no presenten iniciatives.