Barcelona ha atorgat a Joan Bayén Pérez, propietari del mític bar Pinotxo, la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum. El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat fer aquest reconeixement al popular Juanito per “la seva tasca al capdavant del bar, icona del Mercat de la Boqueria“.

Bayén va morir l’11 d’abril passat als 88 anys i, per tant, aquest homenatge li arriba de manera pòstuma, malgrat que la decisió d’atorgar la medalla es va prendre abans, segons va explicar Jordi Martí, regidor de Presidència.

Bayén, l’ànima i el somriure de la Boqueria

El Juanito, per a la resta de paradistes del mercat, els clients i barcelonins en general, es va convertir en l’ànima de la Boqueria. Amb la seva imatge de cambrer clàssic —la camisa, l’armilla i la corbata de llacet—, sempre tenia un somriure a punt per atendre els comensals a la barra del mític Pinotxo. D’aquesta manera, es va convertir en “la imatge d’una Barcelona acollidora i amable” i va projectar aquesta visió de la ciutat al món.

La seva mort ha deixat orfes els comerciants de la Boqueria, que li van fer un homenatge al mercat i també un darrer adeu definitiu.

La història del bar Pinotxo i el Juanito

El bar va obrir als anys 40, quan la mare de Bayén va llogar una barra de bar a la Boqueria. De ben petit, el Juanito li donava un cop de mà i els clients habituals van acabar rebatejant el bar com el Pinotxo, perquè era el nom del gos que tenia el nen.

Durant dècades, el Juanito va estar rere la barra servint plats tradicionals de la cuina catalana: els cigrons amb botifarró, els fesols de Santa Pau, el capipota o el trinxat. De fet, Bayén també es va fer un nom en la gastronomia catalana i, fins i tot, tindrà una figura al Museu de la Cera al costat de cuiners de renom com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz o els germans Roca.

L’any passat, el consell de savis del mercat també va retre un homenatge a la trajectòria professional de Bayén per la seva feina al mercat durant 80 anys.

Polèmica pel traspàs del bar i disputa familiar

La defunció de Bayén va arribar enmig d’una disputa familiar pel traspàs del bar Pinotxo entre ell i el seu nebot, Jordi Asín, pel negoci. Després del decés, els advocats del Juanito van fer públic un document en què acusaven el nebot de maltractar-lo i intentar usurpar-li el negoci. Unes acusacions que Asín va negar rotundament. El conflicte ha arribat als jutjats.