L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la compra de dos edificis amb una vintena de pisos. Un està al barri del Raval i l’altre a la superilla de l’Eixample. La comissió de govern ha aprovat exercir el dret de tanteig i retracte i tota l’operació tindrà un cost de 4,6 milions d’euros, inclosa la rehabilitació dels edificis. Els habitatges que no estiguin ocupats per llogaters, s’incorporaran al parc públic de lloguer.

No és la primera vegada que el consistori fa operacions semblants, des de la declaració de Barcelona com a zona de tanteig i retracte, a finals del 2018. Es compleixen dues de les condicions necessàries: la presència de vulnerabilitat econòmica i social i el fet que estan situats en una zona amb processos de gentrificació o de substitució de veïns.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín ha defensat que “les transformacions urbanes han d’anar de la mà de mesures contra la gentrificació” i que hi ha d’haver una “estratègia paral·lela”. Assegura que a districtes com l’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella, el tanteig i retracte permet ampliar el parc públic de lloguer allà on no hi ha sòl públic. Martín ha afirmat que a l’Eixample, per exemple, el 2015 només hi havia 40 habitatges públics i que ara ja en són 440.

El bloc del carrer de l’Hospital, propietat de Blackstone

L’edifici del Raval és un vell conegut dels moviments en defensa de l’habitatge, que durant anys han lluitat per evitar l’expulsió dels veïns. El bloc està situat al número 99 del carrer de l’Hospital i és propietat del fons Blackstone. La finca té nou habitatges i en cinc ja viuen famílies en situació de vulnerabilitat, gràcies a l‘acord al qual van arribar el 2019 el consistori i la propietat. Els altres quatre pisos estan actualment buits.

En total, l’Ajuntament invertirà en la compra i la rehabilitació més de 2.243.000 euros. Una quantitat per sota del que es paga de mitjana al barri. Concretament, la rebaixa és del 24 %. Segons ha detallat l’Ajuntament, el preu per metre quadrat al Raval és actualment de 3.222 euros/m² i, en canvi, el consistori l’ha pagat a 2.446 euros/m².

Des del Sindicat d’Habitatge del Raval afirmen que s’han assabentat de la notícia per la premsa i que “els ha sorprès”. Es mostren prudents i asseguren que aquesta no és la solució definitiva per lluitar contra la gentrificació. Una de les veïnes, la Blanca Fernández ha rebut la notícia amb esperança. Diu que la compra per part del consistori, “la tranquil·litza”.

Un edifici sencer a l’eix verd de Consell de Cent, a la superilla de l’Eixample

L’altre edifici que ha comprat el consistori està situat a la superilla de l’Eixample, concretament al carrer del Consell de Cent, entre els carrers de Calàbria i Viladomat. És el punt on s’està fent un eix verd. En aquest cas es tracta d’un edifici sencer amb 11 habitatges on viuen famílies de lloguer.

L’operació tindrà un cost de més de 2.413.000 euros, comptant també la rehabilitació. Segons el consistori, l’import és un 27 % per cent inferior a la mitjana del que es paga a la Nova Esquerra de l’Eixample. Actualment, en aquest barri el preu per metre quadrat és de més de 4.700 euros.

L’Ajuntament ha comprat 1.600 habitatges per tanteig i retracte a Barcelona

Aquestes dues noves compres se sumen a les que ha fet l’Ajuntament de Barcelona els darrers anys exercint el dret de tanteig i retracte. En total són 1.600 habitatges, entre finques senceres i habitatges individuals. A l’Eixample ha comprat 11 edificis, amb un cost de 200 milions d’euros. En l’àmbit de les superilles i eixos verds, la xifra és de set edificis i d’un total de 108 pisos. A Ciutat Vella, ja ha adquirit 12 blocs sencers i 189 pisos.