La Unitat d’Atenció i Valoració a Víctimes Afectades per Terrorisme (UAVAT) només té constància que l’estat hagi reconegut una víctima psicològica pels atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost del 2017. En un balanç del conveni conjunt d’atenció a les víctimes dels fets presentat aquest dimecres, les xifres indiquen que 117 persones han fet tràmits amb el Ministeri de l’Interior i s’hi han presentat fins a 208 sol·licituds administratives, ja siguin peticions d’assistència psicològica, de reconeixement com a víctima del terrorisme o bé d’altres ajudes específiques, ja siguin per incapacitat o per danys materials.

El Ministeri de l’Interior, però, no admet aquestes xifres i assegura que ha reconegut fins a 88 víctimes psicològiques.

La UAVAT de la seva banda, informa que té coneixement de la resposta que han rebut 77 dels 177 afectats que han fet aquests tràmits. Han constatat que 14  persones han estat reconegudes com a víctimes de terrorisme i han rebut una proposta d’indemnització. 13 d’aquestes persones van rebre ferides físiques i una, de psicològiques. Les 63 persones restants, totes amb afectacions psicològiques, han rebut una denegació com a resposta. Això implica que el 82 % de les sol·licituds presentades pels afectats de lesions psicològiques han estat denegades. La UAVAT considera que les denegacions es “fonamenten en arguments que no són coherents amb els criteris clínics i mereixen una reflexió profunda de les administracions corresponents”.

Acte d’homenatge en el segon aniversari

D’altra banda, també s’ha anunciat que el dissabte 17 d’agost es farà un minut de silenci a les 10 del matí en record de les víctimes, coincidint amb el segon aniversari dels fets. Serà un acte que tindrà lloc a l’altura del memorial que  hi ha instal·lat al pla de l’Ós de la Rambla de Barcelona.