El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma provisional l’ordenança que regula un recàrrec a l’impost turístic exclusiu per a la ciutat, que es vol aplicar durant el 2021. El govern municipal (BComú i PSC) ha rebut el suport d’ERC, mentre que la resta de grups hi ha votat en contra. Junts per Catalunya, que hi va donar suport fa un any quan ERC va portar la proposta al ple, se n’ha desmarcat ara perquè considera que no és el moment d’aplicar-lo.

El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha dit que és conscient del moment que viu el sector turístic i, per això, ha dit que s’ha reduït el recàrrec a 0,75 € per persona i nit, en comptes dels 4 euros previstos inicialment. A més, ha dit que no s’aplicarà “fins que el nivell de recuperació turística ho indiqui”. Des d’ERC, Miquel Puig ha dit que aprovar ara el recàrrec “és molt inoportú”, però que presentaran una al·legació perquè no entri en vigor fins que el turisme es recuperi, “no abans del juny del 2021”.

“Ara no toca”

La líder municipal de JxC, Elsa Artadi, ha afirmat que “no és el moment i no compartim les presses” del govern i ERC. “Ara no toca”, ha afegit Artadi, que ha demanat ajornar la votació. El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha demanat als regidors del govern “baixar el vidre del cotxe oficial i obrir els ulls: no hi ha turisme!”. Des del PP, Josep Bou, ha dit que el que s’hauria de fer és abaixar impostos: “Si no hi ha beneficis, quina base moral té aquest recàrrec?”.

Eva Parera (BCN Canvi) ha dit que aprovar el recàrrec és “una decisió profundament equivocada” que envia un “missatge contradictori” al sector. El Gremi d’Hotels va demanar que aquest increment de l’impost turístic no s’apliqui fins que no es recuperi l’arribada de visitants. El recàrrec haurà de tornar al ple per a l’aprovació definitiva si, com ja ha dit ERC que farà, es presenten al·legacions a l’ordenança.