solar hotel Drassanes

El solar de les Drassanes on s’havia de construir un hotel de luxe del grup Praktik pot acabar acollint finalment una residència d’estudiants. Tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat betevé de fonts municipals, els propietaris del solar estan tramitant una llicència per al nou projecte després que el 2017 l’Ajuntament denegués els permisos per fer-hi un hotel, que tenia rebuig d’entitats veïnals.

Les mateixes fonts apunten que el govern municipal hagués preferit desenvolupar habitatge assequible en aquests terrenys per donar resposta a les necessitats del barri del Raval. Tot i això, des del consistori admeten que el projecte d’una residència d’estudiants que s’ha presentat s’ajusta a la legalitat vigent i, per això, s’està tramitant la llicència. Consultada per betevé, la cadena Praktik no ha volgut fer declaracions.

Un caball de Troya

Els moviments veïnals desconfien d’aquest nou projecte. Una proposta que la veuen “idèntica” a la de l’hotel i que els genera molta desconfiança. És el cas de la plataforma Salvem les Drassanes, que la qualifica “d’un caball de Troya de l’hotel”, assegura Miguel Martín, portaveu de l’entitat.

Martín sosté que “el projecte segueix vulnerant una part fonamental del planejament” i lamenta que “la posició de l’Ajuntament és la de no defensar-lo”.

Un llarg estira-i-arronsa

Si la residència d’estudiants tira endavant, es posarà punt final a un llarg estira-i-arronsa entre l’Ajuntament i els promotors de l’hotel. El 2017, el consistori va denegar la construcció de l’edifici perquè una sentència del TSJC va anul·lar el Pla d’usos de Ciutat Vella que va impulsar el govern de Xavier Trias el 2013, i que va permetre als promotors tirar endavant el projecte.

El 2016, el govern d’Ada Colau ja va intentar frenar la construcció de l’hotel quan va demanar a la Generalitat ampliar la protecció de l’entorn de les Drassanes. Un cop suspesa la llicència, els promotors de l’hotel es van querellar contra l’Ajuntament per prevaricació. La tinenta d’alcalde Janet Sanz va defensar la seva actuació davant la justícia, que va acabar arxivant la querella. Els promotors van presentar un recurs al Tribunal Suprem, que va decidir no admetre’l a tràmit.

ERC acusa el govern municipal d’inacció

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que aquest cas és “un exemple més de la falta d’iniciativa del govern municipal”. Apunta que des que es va aturar la llicència de l’hotel “no s’ha fet cap pas més” i “s’ha permès la degradació de l’espai”. Per Coronas, la residència d’estudiants es pot convertir en “un establiment turístic encobert a temporades” i ha acusat el govern municipal de no promoure “cap altre projecte”.