Barcelona tindrà un monument dedicat a la figura d’Ildefons Cerdà a la plaça de les Glòries. S’ubicarà a la confluència de l’avinguda Diagonal, la Meridiana i la Gran Via i culminarà el projecte d’urbanització del nou parc de la Canòpia. El disseny del monument es decidirà en un concurs públic internacional que es convocarà aquest abril i, segons el calendari previst, les obres s’acabaran la tardor del 2024.

L’espai que ocuparà el monument a Ildefons Cerdà, actualment en obres

Una intervenció artística de gran format

“Cerdà es mereix aquest homenatge i es mereix que sigui aquí”, assegura Janet Sanz, que recalca que la ubicació és el punt d’encreuament de les diferents trames del pla Cerdà. Un punt, a més, que el mateix Cerdà va dissenyar com el centre de la futura ciutat de Barcelona.

L’homenatge a Cerdà posa fi a un “deute històric” de Barcelona amb la figura d’aquest urbanista reconeguda internacionalment. Es tracta d’una intervenció artística permanent i “de gran format”, que és fruit d’un acord entre l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya, que és qui va fer la proposta, i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La tinenta d’alcalde Janet Sanz, amb els president del COAC i del Col·legi d’Arquitectes de Camins, Canals i Ports de Catalunya

Aquesta no és la primera vegada que hi ha sobre la taula la proposta d’homenatjar la figura de Cerdà. Perquè aquest cop sigui la definitiva, l’Ajuntament i els dos col·legis professionals han signat un protocol, s’ha planificat el projecte i se l’ha dotat d’un pressupost d’un milió d’euros.