Monument Caiguts Castell Montjuïc

L’Ajuntament de Barcelona retirarà el Monument als caiguts del fossat de Santa Elena, al Castell de Montjuïc, “en les properes setmanes”. Aquesta és la previsió amb la qual treballa el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, que explica que només queda pendent un tràmit administratiu. El regidor assegura que, en qualsevol cas, el monument de l’època franquista “desapareixerà de l’espai públic” abans d’acabar el mandat.

El consistori ja ha avisat a la Comissió d’Art Públic de la Generalitat sobre la retirada del monument. L’escultura no està inventariada i no té valor artístic i, per tant, es destruirà. La única part que potser es conserva al dipòsit del MUHBA és la figura de l’àngel caigut.

Un monument franquista dempeus des del 1940

El Monument als caiguts va ser creat el 1940 i és obra dels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà i Morales. Consta de tres arcs, un altar i un sepulcre coronat per un obelisc amb una creu, i d’una làpida de marbre amb una escultura d’una figura de bronze ajaguda amb una corona de llorer als peus, obra dels germans Oslé.

Inicialment a l’arc del monument hi havia la inscripció “Caiguts per Déu i per Espanya, presents!“. L’any 1986, però, el Patronat del Castell de Montjuïc la va canviar per una de més genèrica per englobar a tots els caiguts durant la Guerra Civil on hi ha escrit: “Honor a totes els que van donar la seva vida per Espanya”. D’altra banda, fa gairebé vuit anys l’Ajuntament va prohibir la missa que l’anomenat “bàndol nacional” celebrava cada mes de juliol en aquest punt.