La proposta presentada pel grup de Valents per retirar de forma progressiva a Nou Barris les plaques, faristols i altres elements amb ideologia comunista només va comptar amb els vots a favor del PP i Ciutadans. La resta de grups i entitats presents al consell plenari d’aquest dimarts es van mostrar en total desacord amb la petició.

Un districte ple de figures revolucionàries

ERC i Barcelona en Comú van considerar que la proposta havia estat presentada per “fer soroll” i “provocar” un districte que té una placa dedicada al darrer maqui urbà, Josep Lluís Facerias, i dues places dedicades a l’activista llibertari Salvador Puig Antich i l’anarcosindicalista Àngel Pestaña.

En les intervencions del públic també van recordar figures que són presents als carrers i places dels districte com el cantautor i revolucionari Víctor Jara, el poeta del poble Miguel Hernández i Federico García Lorca, poeta i dramaturg afusellat a mans dels franquistes.

D’entre totes les figures presents al districte la que més debat va generar al plenari va ser la de Karl Marx, ja que la proposta de Valents incloïa la retirada del nom del sociòleg i filòsof d’una de les places més conegudes de Canyelles.

Una proposta “desafortunada intel·lectualment”

En aquest punt, el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, va titllar la proposta de “desafortunada intel·lectualment”, perquè segons van assenyalar també bona part dels presents el pensador alemany va ser un gran teòric polític i economista d’origen burgès.

A la segona volta d’intervencions al plenari, el conseller de Valents va acceptar retirar de la proposició del nom de Karl Marx per una esmena de Ciutadans per les molèsties que comportaria canviar les adreces dels veïns de la plaça. Malgrat el canvi i els vots favorables del PP i Ciutadans, la resta de la proposta no va ser acceptada per majoria.