L’obertura total del túnel de les Glòries suposa només un punt i seguit en la transformació de la plaça, que encara té moltes obres pendents. Algunes ja estan en marxa, com ara la connexió del tramvia per la Diagonal o la promoció d’habitatge públic més gran de Barcelona al costat del Mercat dels Encants. N’hi ha d’altres que no tenen un calendari definit, com ara la part del Parc de les Glòries que queda per completar. També s’estrenen projectes més petits com el mirador de la Torre Glòries, que s’inaugura el 20 de maig.

Un intercanviador de transport públic

Una de les obres que ja són visibles a la plaça de les Glòries són les de la connexió del tramvia per la Diagonal. En una primera fase, s’allargarà el Trambesòs fins al carrer de Girona (estació de Verdaguer). A les Glòries, s’unificaran les parades dels Encants i la de la Farinera en una de sola davant del Museu del Disseny, on hi haurà un intercanviador de transport públic amb tramvia, metro (L1) i autobusos. Les obres han d’acabar a finals del 2023.

L’illa Glòries, en construcció

Uns treballs que també estan en marxa són els de la promoció d’habitatge públic més gran que impulsa l’Ajuntament de Barcelona. És l’anomenada Illa Glòries, que s’està aixecant al costat del Mercat dels Encants. Tindrà 238 pisos, dels quals 125 seran de lloguer i, la resta, 113, s’adjudicaran en règim de dret de superfície. L’Ajuntament de Barcelona inverteix 44 M € en aquestes obres, que s’allargaran dos anys i mig.

El Parc de les Glòries, sense calendari

Amb els túnels oberts i sense trànsit en superfície a la plaça, ja es pot completar la part que queda per fer del Parc de les Glòries. Els treballs, però, encara no tenen calendari. Fonts municipals apunten que s’està treballant en el projecte executiu del parc. A finals de l’any passat, betevé va tenir accés a un document municipal que mostrava com pot acabar sent, amb un jardí d’immersió, un espai polivalent i zones d’estada i joc.

El projecte del Parc de les Glòries haurà de decidir què es fa amb els espais amagats que hi ha sota la plaça, que s’han creat amb les obres de construcció dels túnels. Hi ha quatre habitacles, cadascun de mida diferent, entre els 800 i els 1.700 metres quadrats. L’Ajuntament de Barcelona va encarregar un estudi arquitectònic per veure’n les possibilitats. L’estudi Flexoarquitectura va presentar una proposta d’usos que l’Ajuntament està valorant.

Un passeig verd a la Gran Via

L’obertura total dels túnels ha alliberat de trànsit la Gran Via entre les Glòries i la rambla del Poblenou. El mes passat, l’Ajuntament va presentar un primer esbós de com serà aquest espai sense cotxes, que es convertirà en un passeig amb arbres, àrees de joc infantil i zones d’estada. La previsió és tenir el projecte fet l’abril del 2023 i treure les obres a concurs abans de les eleccions. Mentrestant, s’hi farà una actuació tàctica que costarà 500.000 €.

En el mateix espai ja han començat les obres per pacificar l’entorn de l’Escola Casas, al Clot. El projecte transformarà l’espai que envolta el centre educatiu, ubicat a la banda muntanya de la Gran Via, just a tocar de la boca del túnel. L’actuació vol protegir l’escola del soroll del trànsit i la contaminació amb una vorera més ampla i vegetació. La inversió que s’hi destinarà és de 3,24 M €, i la previsió és tenir-ho tot llest al setembre.

Una escola nova i més habitatge

Una altra de les peces que queden per desenvolupar a les Glòries és la part que queda per sobre de la gran clariana. En aquest àmbit s’ha aprovat un pla urbanístic que preveu la ubicació definitiva de l’Escola Gaia, que es farà a l’antiga fàbrica de paraigües, que es conservarà. A més, es construiran 562 habitatges en diversos edificis que faran façana a la Diagonal i els carrers de Los Castillejos i del Consell de Cent.