L’Ajuntament de Barcelona vol que el búnquers del Carmel desapareguin de les guies turístiques tal com es promocionen ara. Només cal donar un cop d’ull per internet, per comprovar com en alguns canals, l’espai es “ven” com “una parada obligatòria per a locals i turistes” i amb “vistes panoràmiques de la ciutat”. En alguna de les guies s’assenyala que “és una visita especialment popular entre els joves”.

L’objectiu de tot plegat és evitar la massificació, les festes a l’aire lliure i promocionar la zona com un espai per al turisme cultural. Es tracta, segons fonts municipals, d’una “estratègia a mig termini per implantar un canvi cultural”. Volen que els búnquers es recullin a les guies turístiques com un recinte museístic amb un valor patrimonial.

La darrera festa en aquest espai es va produir durant el passat cap de setmana. La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va assegurar, durant el consell de barri d’aquest dimarts que “la situació és insostenible”.

Ara bé, també assenyala que aquesta “no és una solució màgica”, i recorda que moltes d’aquestes festes es convoquen a través de les xarxes socials, com TikTok. “Hem arribat a veure directes per Twich des dels búnquers”, diu. Alerta que els organitzadors d’aquestes trobades són “professionals”.

Sobre el dispositiu policial, que aquest any s’ha avançat tres setmanes, Alarcón diu que es reforçarà. “Posarem més agents i més hores”, afirma.

Defensa del tancament de l’espai

Alarcón també té l’esperança que el tancament del turó, que estarà enllestit el mes de maig, ajudi a millorar la situació. “Podem equivocar-nos, però ho provarem”. “El que hem fet fins ara no ha funcionat”, reconeix. A més, creu que la tanca servirà per poder reprendre els treballs arqueològics al poblat iber localitzat al Turó de la Rovira.

La regidora aposta per promocionar la zona com a un espai per al turisme cultural, però alerta que això encara trigarà temps. “Un turisme de cultura no és igual que un turisme de festa”.

Tensió al consell de barri

El consell de barri del Carmel va començar amb tensió per l’escridassada d’alguns veïns als responsables de l’Ajuntament. Amb pancartes on es podia llegir “tourist go home” una vintena de persones van criticar la gestió de la situació a la zona. Els veïns consideren que “l’administració arriba tard” amb aquesta mesura. “Això no s’està promocionant a les guies turístiques sinó per plataformes privades. Tothom sap que és el món del TikTok, l’Instagram i el Facebook”, assegura Fran Bernal, de l’Associació de Veïns Parc Mixtdel Turó de la Rovira.