El jutjat ha obert la investigació arran de 130 informes mèdics que han presentat diverses persones que van resultar ferides per l’actuació policial als col·legis electorals. Els més afectats van ser l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta, amb 16 ferits; el CAP Guinardó, amb 10, o l’Escola Ramon Llull, amb 19 persones ferides. Segons l’Ajuntament de Barcelona, la majoria es van fer ferides o contusions, tot i que també n’hi ha que van patir traumatismes i atacs d’ansietat. També hi ha una denúncia per l’apropiació de l’ordinador personal d’un individu a l’Escola Estel.

En la interlocutòria, el titulat del jutjat discrepa de la fiscalia, que va considerar que les actuacions no havien afectat la “normal convivència” dels ciutadans. “Resulta evident que això no va ser així. D’afectació de la normal convivència ciutadana n’hi va haver, van existir disturbis i lesionats en almenys 17 llocs diferents”, relata el jutge, que també es refereix al fet que la fiscalia, en un informe, quantifiqués en 0,037 % el percentatge de ferits en relació amb les persones que van votar l’1-O. El magistrat diu que el nombre serveix “per descartar el concepte de ‘violència generalitzada’, però no pot ser utilitzat per minimitzar la gravetat que poden tenir fets concrets i determinats”. 

El titular del Jutjat d’Instrucció núm. 7 de Barcelona també es refereix a la proporcionalitat de les actuacions. Diu que tot i admetent que els policies estaven realitzant la seva funció i complint un mandat judicial, “no ha d’evitar-se l’anàlisi del que va passar per comprovar o descartar la proporcionalitat en l’ús de la força”.

A banda d’aquestes denúncies, aquest jutge també té obertes diligències per denúncies de particulars contra els Mossos d’Esquadra que al·leguen inactivitat i la denúncia de la Generalitat de Catalunya contra les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l’1-O.