El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que veu “amb preocupació” alguns elements troncals de la mesura per obligar els promotors privats a destinar un 30 % de les noves construccions a habitatge assequible.

La mesura està pendent de rebre el vistiplau final de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat (que penja de la conselleria de Calvet), després de rebre el sí provisional de la comissió equivalent de l’Ajuntament i —amb pràcticament tota la seguretat— el sí definitiu del Ple de la setmana vinent.

Tot i que inicialment tant l’alcaldessa, Ada Colau, com les entitats impulsores de la mesura havien assegurat que entraria en vigor a la tardor (a finals d’octubre o principis de novembre), al cap de 48 hores Calvet ha rebaixat les expectatives: ha recordat que la Generalitat té quatre mesos per estudiar la proposta i que ho farà amb lupa.

La Generalitat posarà la lupa en la mesura del 30 %

Segons Calvet, la Comissió d’Urbanisme mirarà detalladament alguns aspectes que no convencen el govern català. El conseller ha assegurat que només donarà el vistiplau “si es compleix la legalitat, si no veiem cap punta tècnica o jurídica” i si s’han resolt les al·legacions a la mesura.

Calvet també ha qüestionat el plantejament de la reserva del 30 % per a habitatge assequible: “Ens preocupa la territorialització exclusiva a Barcelona”, ha dit. Per això ha instat l’Ajuntament a incloure “un punt de vista metropolità” en la mesura perquè “és igual un carrer de l’Hospitalet que un de Barcelona”.

Preocupació per l’impacte en el mercat

Un altre punt que veu amb recel l’executiu català té a veure amb les conseqüències que tindrà la reserva del 30 % en la resta de pisos de les promocions privades: “A veure si aquí estarem distorsionant alguna cosa”, ha alertat Calvet.

Acord per ampliar l’habitatge protegit

Després d’una reunió extraordinària del Consorci de l’Habitatge presidida per Ada Colau i el president Torra, Calvet també ha advertit que els pisos procedents de la reserva del 30 % “no són ni parc públic ni de lloguer”, sinó que per aconseguir-ho l’Ajuntament hauria de comprar aquests pisos als constructors privats (gràcies al dret de tempteig i retracte, també aprovat aquesta setmana).

Sigui com sigui, el conseller ha dit que des de principis de mandat la Generalitat està plantejant fer un decret per poder fer permanent la qualificació d’habitatge protegit, i no limitar-la a 25 anys com marca la llei actual. Així ho ha avançat minuts abans l’alcaldessa Colau.