L’unionisme ha carregat en bloc contra la tensió viscuda durant les protestes de l’1-O. Tots els partits de l’oposició, excepte la CUP, han criticat l’episodi viscut davant la porta principal del Parlament aquest dilluns a la nit. Tots ells coincideixen a responsabilitzar-ne, a més dels manifestants, el govern de Quim Torra. Tot i això, les formacions i les entitats independentistes s’han desmarcat de la violència i han demanat que no s’hi caigui.

Cs critica Quim Torra i el PP en demana la dimissió

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, el mateix dilluns a la nit va compartir a través del seu compte de Twitter un vídeo que recull com va sortir de la cambra catalana. Denunciava que havien hagut de “sortir escoltats per un fort cordó policial” a causa de la protesta “dels escamots secessionistes”. Més tard assegurava que Catalunya s’estava convertint en un “territori sense llei” i Torra, en el “líder de l’escamot”.

Ja aquest dimarts, durant el Ple del Parlament, Inés Arrimadas ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que animés els CDR a seguir apretant el govern: “Les seves paraules el perseguiran tota la vida”.

Per la seva banda, el líder del PP, Xavier García Albiol, ha demanat la dimissió de Torra perquè “s’ha convertit en el capo dels CDR i el seu comportament és més propi d’un bomber piròman”, ha dit.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha argumentat que els incidents han estat provocats pels “errors” del govern català.

I des de Madrid, el nou secretari general del Partit Popular, Pablo Casado, ha proposat il·legalitzar el PDeCAT, ERC i la CUP “si justifiquen la violència”. Ha insistit també en la “necessitat urgent”, diu, d’aplicar de nou l’article 155.

La Moncloa avisa Torra

El Govern espanyol també ha retret l’actitud del president de la Generalitat, Quim Torra, d’encoratjar les mobilitzacions dels CDR. Ho ha fet el president Pedro Sánchez a través d’una piulada. Ha apel·lat directament a Torra per criticar que encoratgés “els radicals” que van “assetjar les institucions que representen a tots els catalans” perquè “posa en risc la normalització política“. “La violència no és el camí”, ha advertit Sánchez.

Hores després, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha dit que les paraules de Torra “no van semblar responsables” i ha afegit: “En cridar per seguir amb la causa, vam tenir persones al carrer molt agitadores.”