Junqueras, Puigdemont i Turull, a Palau
ACN. El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest dilluns l’ordre de suspensió de càrrecs públics de sis processats independentistes que mantenen l’acta de diputat del Parlament de Catalunya. Són Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull. Són tots els que tenen acta de diputat menys Comín, que encara pot recórrer.
Per a suspendre’ls, Llarena invoca l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal que estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebels perden el seu càrrec un cop s’hagi signat la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional. La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya que, en el seu reglament, estableix que per a una suspensió d’un diputat cal que el ple “ho acordi per majoria absoluta”.
Llarena activa aquest mecanisme de suspensió després que el 27 de juny la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Surem va desestimar els 15 recursos presentats per les defenses i VOX i va confirmar el processament dels 25 investigats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Ho va fer adduint que s’havia produït una “rebel·lió sense armes” per derogar a Catalunya la Constitució i l’Estatut.
Tot i que la llei preveu que la suspensió sigui automàtica, cal aquesta interlocutòria motivada del jutge instructor per provocar la suspensió i ara Llarena haurà de remetre aquesta decisió al Parlament.