Elsa Artadi i Roger Torrent

Els principals líders polítics ja han reaccionat a les imatges que es van viure ahir del Parlament. Centenars de persones van arribar a la porta principal de la cambra catalana i van protagonitzar enfrontaments amb la policia catalana. Els manifestants van intentar obrir les portes de la institució, però els Mossos els van acabar desallotjant amb càrregues policials. Es tractava d’una mobilització posterior a la manifestació per reivindicar el mandat de l’1 d’octubre, que va transcórrer de manera pacífica. També hi va haver un altre concentració que va acabar amb càrregues policials, una concentració davant la prefectura de la policia a la via Laietana.

La reacció és unànime per part dels polítics independentistes. El president del Parlament, Roger Torrent, va assegurar en una entrevista al programa ‘Més 324’, del 3/24, que “hi ha imatges que no ens ajuden a créixer, si no tot el contrari, ens empetiteixen”.

En la mateixa línia s’han situat altres companys de partit de Torrent. Els diputats al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà també han mostrat el rebuig aquest dilluns a la nit als fets. Rufián va “condemnar qualsevol imatge de violència” i va afegir que “no representa a l’independentisme”, mentre que Tardà va reflexionar que “no guanyaríem res si el procés acabés esdevenint en un conflicte d’ordre públic” perquè, aleshores, deia, “haurem perdut”. 

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, també ha estat crítica amb els aldarulls. “Els incidents puntuals desvirtuen el discurs del moviment independentista i la seva realitat. Estem 100% compromesos amb el pacifisme i no avalem actituds violentes. El que vam veure ahir no ajuda en absolut“, ha dit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ aquest dimarts. Ha aprofitat la seva intervenció per explicar les polèmiques paraules de Torra animant els CDR: “Quan el president diu al CDR que apreti, el que està fent és demanar que la gent segueixi mobilitzada i exigent, en cap cas demana que hi hagi violència

Els presos, contra la violència “vingui d’on vingui”

“En una República per a tothom no hi ha lloc per a la violència, vingui d’on vingui”. És el missatge conjunt que han publicat els líders independentistes empresonats -Bassa, Forcadell, Turull, Junqueras, Rull, Romeva, Forn, Cuixart i Sánchez- aquest dimarts al matí a les seves xarxes socials. A més, recorden que “hem arribat més lluny que mai per la nostra manera de fer serena, pacífica i democràtica”.

Junqueras i Puigdemont també se’n desmarquen

Els impulsors del referèndum de l’1-O ara fa un any també van reaccionar a través dels seus comptes de Twitter. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va afirmar que “si van encaputxats no són de l’1-O, si usen la violència no són de l’1-O” i va recordar que el referèndum es va fer “a cara descoberta i de forma pacífica”. “Qui té interès que s’infiltri la violència perdedora allà on hem resistit amb una pau vencedora?”, va preguntar.

El líder dels republicans, actualment en presó preventiva, Oriol Junqueras, va assegurar que l’1 d’octubre “va ensenyar que les porres i els cops són sempre la pitjor solució i no pot ser la nostra via“. Va instar tothom a seguir comportant-se com fins ara: “Som gent de pau i el nostre és i sempre ha estat un moviment pacífic. Demostrem-ho cada dia, també avui!”

L’ANC qualifica els fets “d’anècdota” i els rebutja

Pep Cruanyes, vicepresident de l’ANC, ha qualificat els fets “d’anècdota” en una entrevista aquest dimarts a ‘El matí de Barcelona’, a betevé. Per Cruanyes, són la demostració que “el Parlament i el govern han d’actuar i donar respostes perquè ha estat un any molt dur i la gent n’està cansada”. Ha defensat que l’Assemblea va ser present a la concentració davant la cambra catalana “fins al darrer moment” amb l’objectiu de “posar pau i cridar a una actuació responsable, pacífica i decidida”. “No volem que es produeixin aquests fets perquè afavoreixen el relat que l’Estat intenta teixir des del primer moment”, ha assegurat.