El Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat ha estat l’escenari escollit pel govern català per retre homenatge a les persones afectades durant l’1-O. A l’acte hi han participat representants dels afectats, dels observadors internacionals, l’alcalde de Fonollosa, el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès.

Torra insta a perseguir un nou 1-O

L’encarregat de cloure l’acte ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, després d’haver visitat aquest dissabte al matí l’escola on va votar l’1-O. Torra ha fet una crida a no tenir por i a perseguir els objectius d’una república catalana amb totes les conseqüències per arribar a “un nou primer d’octubre”. Ha dit que cal ser capaços de fer un acte com el de l’any passat de “desobediència civil”.

També hi ha intervingut el vicepresident, Pere Aragonès, que ha fet una crida a mantenir la dignitat, l’autodeterminació i la intel·ligència col·lectiva per continuar el camí cap a la república catalana.

“L’1-O va ser un punt d’inflexió”

Jaume Casamitjana va ser un dels que va viure els moments de violència al col·legi electoral de Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont.

Casamitjana ha recordat l’autoorganització que va marcar els dies previs a l’1 d’octubre i el mateix dia del referèndum. Per a ell, l’1-O va ser un punt d’inflexió que demostra que els pobles poden remoure fonaments que semblaven inamovibles.

Jaume Casamitjana, representant dels afectats per l'1-O
Jaume Casamitjana, representant dels afectats per l’1-O

Als discursos ha intervingut l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernández, que ha recordat la setantena d’agents espanyols que van venir fins al seu poble per aturar la votació. Per a Hernández, l’Estat espanyol “va superar totes les línies vermelles” i “Espanya ens va perdre per sempre”.

Marwick:“Forcadell és a la presó per fer el que jo o qualsevol altre hauria fet”

L’altra protagonista durant l’acte ha estat la que era presidenta del Parlament escocès durant el referèndum, Tricia Marwick, que ha representat els observadors internacionals que es van desplaçar a Catalunya per seguir l’1-O en primera persona, entre els quals hi era ella. Marwick dit que en 30 anys en política mai havia vist la por i la intimidació que es va viure, una situació que ha qualificat de vergonyosa.

Tricia Marwick, expresidenta del Parlament escocès
Tricia Marwick, expresidenta del Parlament escocès

Record als polítics i líders independentistes empresonats i exiliats

No han faltat les paraules dedicades a tots els polítics independentistes que formaven part del govern anterior, encarregat de tirar endavant el referèndum, que ara són a la presó o exiliats. Tant per a ells, com per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el president Torra ha denunciat que rebran un judici injust que ha qualificat com a “farsa” perquè “votar no és cap delicte”.