L’activitat política municipal ha fet un parèntesi per les vacances per fer una comissió extraordinària de Presidència per analitzar la gestió de la seguretat que ha fet l’alcaldessa, Ada Colau, principal responsable de la matèria. El PDeCAT, Ciutadans, ERC i el PSC van demanar conjuntament la comissió per condemnar el “deteriorament que viu Barcelona”. La convocatòria de la comissió es va fer dilluns, després d’un cap de setmana en què al Raval hi va haver almenys tres baralles al carrer i dies després de l’atac per part d’un grup de manters a un turista nord-americà.

Crítiques a l’alcaldessa

La sessió s’ha iniciat poc després de les 12 h. Ha començat parlant el regidor del PDeCAT Raimon Blasi, que ha afirmat que a Barcelona “hi ha una situació creixent de desgovern” per la “incompetència manifesta” de l’alcaldessa, Ada Colau, a qui ha acusat de manca de lideratge. També ha carregat contra l’alcaldessa la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías. Ha afirmat que “no som davant d’una mala gestió, sinó davant d’una no gestió” en matèria de seguretat i de lluita contra l’incivisme.

En la mateixa línia, el president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha avisat que “si no anem alerta, Barcelona es convertirà en la narcocapital d’Europa”, i ha demanat la dimissió de Colau com a responsable de Seguretat. La regidora del PSC Montserrat Ballarín ha dit que “el govern ha perdut el control de la situació” i que només “l’encerta quan rectifica i no sempre”.

Al seu torn, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha afirmat que “la inseguretat no fa vacances” i ha acusat el govern municipal de “permissivitat” i d’haver fracassat en les seves polítiques de seguretat. També ha responsabilitzat de la situació a Barcelona el govern de la Generalitat. I el regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ha demanat “declarar la guerra a les màfies” per posar fi al “top manta” i considera que cal sancionar els compradors.

El govern defensa la seva actuació

L’alcaldessa accidental, Laia Ortiz, ha comparegut acompanyada del regidor de Presidència, Eloi Badia, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens.

Ortiz ha acusat els grups de voler desgastar el govern municipal, sense fer cap proposta concreta. “Vostès han fet avui una aliança contra Barcelona. Això és un tots contra l’alcaldessa Colau”, ha dit. Ortiz, que ha estat especialment crítica amb els grups d’esquerra, ha afirmat que “això no va de millorar la ciutat, sinó de desgastar el govern i venir aquí a sucar-hi pa”.

La CUP no hi ha anat

La CUP Capgirem Barcelona, que fins ara no s’havia pronunciat sobre la seva posició envers la sessió extraordinària, ha anunciat aquest dimecres a primera hora que no hi assistirà. En un comunicat, la formació anticapitalista es mostra contrària a participar en el que considera que és “l’ús dels espais institucionals com una tosca extensió dels espais de campanya electoral”.

Els cupaires critiquen “com l’oposició evita sistemàticament posar el focus allà on rau l’origen del problema, en la perpetuació de la marca Barcelona, l’aprofundiment en un model que posa al centre els interessos econòmics dels capitalistes organitzats en lobbies de pressió“.

La CUP també denuncia que el desencadenant de la convocatòria de la comissió sigui “una agressió racista a un venedor ambulant de la qual només han transcendit uns segons de vídeo descontextualitzats”. A la CUP, li recorda el cas de Sidil Moctar o el de l’exregidor Josep Garganté. La formació anticapitalista troba “molt greu i negligent aquesta predisposició dels grups municipals a fer d’altaveu de les posicions més racistes i reaccionàries“.