Una discussió entre venedors ambulants i turistes ha acabat amb una persona ferida. Els fets van passar pels volts de dos quarts de 10 de la nit de dijous a la plaça de Catalunya. Una dona va recriminar als venedors ambulants que instal·lessin les seves mantes a terra perquè ocupaven l’espai públic. El turista agredit, de nacionalitat nord-americana, no estava en un principi dins de la discussió, però va intentar mediar entre les dues parts. Els manters, però, van respondre-hi violentament, i diversos venedors van agredir l’home amb cops de puny i també amb un cinturó. L’home, de 45 anys, va ser traslladat a l’Hospital Clínic, i el van donar d’alta la mateixa nit.

El ferit no ha presentat cap denúncia. Ara, els Mossos d’Esquadra treballen per localitzar-lo i preguntar-li si vol presentar-ne una. En aquest cas, la policia podria obtenir més informació per trobar els agressors. Per ara no consta cap detingut.

El sindicat policial SAP-FEPOL ha explicat que vuit agents de la Guàrdia Urbana van intervenir en l’incident. Havien d’identificar les persones implicades però, asseguren, es van veure rodejats per un nombre molt superior de manters. Denuncien que és una situació que es repeteix sovint i que els deixa en una situació de vulnerabilitat. Per això, demanen a l’Ajuntament que prengui mesures per evitar que es repeteixi.

Tras la Manta denuncia violència estructural contra els manters

El col·lectiu de suport contra la criminalització i violència racista cap als venedors ambulants Tras la Manta assegura que les agressions per part dels manters acostumen a ser en legítima defensa. Vicky Columba, una de les portaveus d’aquesta xarxa antirracista, afirma que el seus companys són diàriament víctimes de violència racista per part dels turistes i de la policia. Columba afegeix que “s’ha normalitzat la violència cap als venedors ambulants” i només “salten les alarmes quan les víctimes són els agressors”. Finalment, ha dit que el turista agredit ha de decidir si posa una denúncia i si hi ha proves, la justícia serà qui resoldrà el cas.

El comerç reclama solucions contra la venda a la manta

Arran dels fets, la Fundació Barcelona Comerç ha demanat “una actuació urgent i efectiva per aturar” la venda a la manta. Afegeixen que el problema pot acabar “enquistant-se” a la ciutat. També s’ha sumat a aquesta demanda RETAILcat, que considera que la ciutat “no pot permetre ser ocupada” per la venda ambulant il·legal.

L’oposició demana explicacions a Colau i en critica la gestió

L’agressió també ha aixecat les declaracions polítiques. La tinenta d’alcalde Laia Ortiz ha demanat aquest divendres “lleialtat institucional” per abordar el problema. A les xarxes, Ortiz ha condemnat “qualsevol agressió o mostra de violència”.

El regidor del PDeCAT Jaume Ciurana ha titllat d'”inadmissibles” els comportaments “violents i criminals” i acusa l’alcaldessa d'”enfonsar la ciutat” amb la seva gestió.

En un tuit, la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha criticat l’agressió i l’activitat dels manters a la ciutat. Assegura que complir la llei és “una obligació” i titlla la gestió de l’alcaldessa de “fracassada”.

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, apunta que els casos de violència al carrer són “intolerables” a la ciutat.

Per la seva banda, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández, va més enllà i critica l’agressió “silenciada per Colau”. També demana que l’Ajuntament actuï judicialment contra els agressors i tingui més contundència contra la venda ambulant.

També ha condemnat el fet el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch. També ha acusat l’alcaldessa d’haver generat “més conflictivitat”.