Els grups municipals a l’Ajuntament de Barcelona han criticat la manca de previsió del govern a l’hora de planificar els recursos per les onades de calor que s’han produït aquest estiu. Ho han dit aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. Tots han coincidit que els refugis climàtics s’han de redefinir de cara a l’estiu que ve.

“Els refugis climàtics, un fràcas”

L’oposició ha aportat xifres per denunciar que hi ha hagut manca d’espais oberts on poder refugiar-se de la calor. Eva Baró, d’ERC, ha detallat que dels 227 refugis climàtics previstos, “només n’hi havia oberts 130 aquest estiu”. I ha assegurat que d’aquests 130, una cinquantena són exteriors i situats en parcs i jardins, “cosa que dificulta l’efecte de refugi climàtic” i han acabat titllant de “fracàs” la mesura. Assumpció Laïlla, de TriasXBCN, també ha denunciat que “hi ha refugis climàtics que deixen de ser-ho perquè no estan preparats”.

Algunes biblioteques i centres cívics, tancats a l’agost

A més, també han criticat que molts dels refugis climàtics interiors, com biblioteques i centres cívics, estaven tancats durant l’agost: 19 biblioteques obertes de les 46 habilitades com a refugi, i vuit centres cívics dels 29 previstos.

El PP, a través del seu regidor Víctor Martí, ha demanat un esforç perquè “el 100 % dels refugis climàtics estiguin a l’abast de tothom”. Liberto Senderos, de Vox, també ho ha reclamat.

Manca de coneixement

Una altra crítica de la qual se n’han fet ressò és que les campanyes de comunicació no han funcionat i els barcelonins no coneixen els refugis climàtics. Eva Baró (ERC) assegura que només un 20 % dels ciutadans coneix la iniciativa i un 5 % en fa ús.

Tant Maria Eugènia Gay, del PSC, com Guille López, dels Comuns, han defensat l’actuació del govern. La regidora socialista ha afirmat que la qüestió de la calor s’ha d’“afrontar amb sentit”, mentre Barcelona en Comú ha defensat que havien previst el Pla calor 2023 que preveia la introducció d’ombres estacionals instal·lant pèrgoles a diferents punts de l’espai públic: “Els deures estaven fets i cal seguir implementant-los”.