Puigdemont i Rovira

La Junta Electoral de Zona de Barcelona ha prohibit a tots els mitjans públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) utilitzar les expressions “presos polítics”, “exili” o “president a l’exili” als espais informatius durant el període electoral per a les generals del 10-N. L’àrbitre electoral s’ha pronunciat en resposta a un recurs presentat per Ciutadans i estima que aquest tipus d’expressions vulneren el principi de pluralisme polític. Com va passar als darrers comicis, la Junta estima que els termes són “clarament identificables” amb el missatge electoral de “determinades opcions polítiques”.

A més la Junta també imposa que quan els mitjans públics parlin del “Consell de la República” o de “l’Assemblea de Càrrecs Electes”, hi col·loquin davant l'”autoanomenat” o “l’autoproclamat”. D’aquesta manera, afegeix el dictamen, s’evitarà que l’espectador arribi a la “conclusió falsa que, en efecte, existeix un govern legítim a l’exili, persecució política dels consellers”. En canvi, l’ens desestima la petició de Ciutadans, que volia que també es prohibissin els termes “repressió policial” i “referèndum de l’1 d’octubre”.

Un vot particular dins la Junta

La resolució ha tingut el vot particular d’un vocal no judicial, que ha puntualitzat que, a parer seu, la denúncia de Cs és “preventiva”, perquè quan es va interposar encara no s’havien publicat les llistes dels partits que es presenten a les eleccions del 10 de novembre. El vocal estableix que el que resulta contrari a la norma és “utilitzar un context de resolucions judicials més que discutibles (i no fermes) per forçar els mitjans de comunicació públics a adoptar un relat i una terminologia que no pel fet de ser una veritat establerta judicialment esdevé necessàriament una informació veraç i neutral”.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Sindicat de Periodistes ho titllen de “censura”

El Col·legi de Periodistes ha reaccionat a la prohibició i ho ha considerat una “extralimitació” de la Junta Electoral Central i una “intromissió” a la llibertat d’informació.

En la convocatòria anterior d’eleccions generals, que es va celebrar el 28 d’abril, la mateixa Junta va establir prohibicions similars als mitjans públics. El Col·legi de Periodistes de Catalunya va fer un comunicat crític en què ho qualificava com “un menyspreu inadmissible i intolerable” a la feina dels periodistes.

També s’hi ha referit en aquests termes el Sindicat de Periodistes, que veu en la prohibició de la Junta Electoral Central “un acte de censura impropi d’un sistema democràtic”.

Els llaços grocs i les pancartes dels presos, en altres resolucions

En resolucions anteriors, la Junta Electoral s’ha pronunciat sobre la presència de llaços grocs a edificis institucionals del govern català i de l’Ajuntament. També va obligar la retirada de l’etiqueta “judici presos polítics” del web de betevé, a petició del PP.