El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut —després de celebrar un consell de ministres extraordinari— per explicar les primeres mesures del pla de xoc sanitari i econòmic per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. “Farem el que faci falta, quan faci falta, i com faci falta”, ha avisat.

En aquest sentit, Sánchez ha enumerat les mesures principals del pla de xoc, entre les quals destaca una “injecció importat” de 2.800 milions d’euros al sistema sanitari de les comunitats autònomes “perquè puguin destinar els recursos que considerin necessaris” a la lluita contra el covid-19.

A més, l’Estat també invertirà 1.000 milions d’euros (provinents del fons de contingència) a “intervencions sanitàries prioritàries”, i garantirà el subministrament de medicaments i del material sanitari necessari, marcant-ne el preu màxim si s’escau.

Suport a pimes, autònoms i sector turístic

El president de l’executiu, Pedro Sánchez, ha explicat que el pla de xoc econòmic també s’enfoca a ajudar les petites empreses, els autònoms i el sector turístic davant de l’afectació econòmica que tindrà la crisi del coronavirus. Per això ha anunciat un ajornament i fraccionament dels deutes tributaris durant sis mesos i sense interessos; cosa que -ha dit- permetrà injectar 14.000 milions d’euros de liquiditat a l’economia.

Pel que fa al sector turístic concretament —un dels més afectats, al parer de La Moncloa—, Sánchez ha promès una línia d’ajuts de 400 milions d’euros i ha proposat flexibilitzar les regles dels “slots” de les aerolínies “que no les hagin d’usar sense por a perdre-les”.

Control del preu d’aliments

Més enllà de les polítiques purament econòmiques, el Govern espanyol també s’ha conjurat per garantir l’abastiment i el preu adequat dels productes bàsics. En aquest sentit, Sánchez diu que “protegirà els consumidors davant de possibles preus abusius” i instarà la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a investigar els casos.

A més, en cas d’una eventual carència de productes als supermercats, el Ministeri d’Indústria canalitzarà tota la informació “per garantir l’abastiment”.

Membres del govern, amb covid-19

Sánchez ho ha anunciat després d’un consell de ministres extraordinari. Es dona la circumstància que La Moncloa ha anunciat aquest dijous que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha donat positiu per coronavirus i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, està en quarantena per aquesta situació.

Per aquest motiu, la resta de membres de l’executiu s’estan sotmetent a les proves de detecció del coronavirus i els resultats se sabran aquesta tarda. A més, a partir d’ara totes les reunions del president Pedro Sánchez es faran de manera telemàtica. Això inclou la cita d’aquest dijous a la tarda amb els agents socials, que es farà a través d’una pantalla.