El govern català ha presentat un primer paquet de mesures per la frenada de l’activitat ecònomica que provoca la pandèmia del coronavirus. El president, Quim Torra, ha dit que s’obre una línia de crèdit per millorar la liquiditat de les empreses per la caiguda de comandes i pel manteniment del màxim de llocs de feina.

1.000 milions d’euros de préstec per la liquiditat de les empreses

El vicepresident, Pere Aragonès, ha explicat que es mobilitzen 1.000 milions d’euros destinats a préstecs que oferiran els bancs i caixes a les empreses. La Generalitat assumeix l’aval el 75 % del risc. L’objectiu és arribar a 4.000 petites i mitjanes empreses del país. Una mesura, diu, per mantenir els llocs de feina i les nòmines. Alhora s’ha decidit aplicar una moratòria sobre la taxa turística que es pagarà al setembre.

També hi ha canvis en el fons de contingència amb més flexibilitat en els departaments que necessitaran més recursos.

Impulsar el teletreball

El conseller de treball Chakir el Homrani assegura que assessoraran les empreses per aplicar el teletreball si no el tenen previst per conveni. Homrani ha fet una crida a les empreses per crear un permís específic per a la conciliació vistes les mesures de prevenció del coronavirus. En cas que hi hagi problemes de subministrament de les empreses, es poden dirigir a Acció -Agència per la Competitivitat de l’Empresa- de la Generalitat.

El 061 passa a ser gratuït

El telèfon 061 Sanitat Respon serà gratuït perquè passa a ser considerat un telèfon d’emergències. Fins ara, les companyies telefòniques cobraven una tarifa específica a l’usuari quan el feia servir.

“Es garanteix l’abastiment de productes de primera necessitat”

La consellera d’Empresa, Maria Àngels Chacon, ha afirmat que hi ha 32.789 establiments d’alimentació a Catalunya i que hi ha una xarxa important d’abastiment per a tota la població. “Es garanteix l’abastiment de productes de primera necessitat”, ha afirmat.

El president Quim Torra ha explicat que davant d’aquesta situació extraordinària i per “solidaritat” assistirà a la reunió de presidents de comunitats autònomes del pròxim dissabte.