Catalunya ha superat la fase d’alerta del pla Procicat pel coronavirus i es troba ja en la fase 1 d’emergència. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous al migdia. Aquest escenari obre la porta a l’executiu català a decretar noves mesures més restrictives per frenar l’expansió del virus, que ha provocat més de 200 infectats i quatre morts a Catalunya. La mesura més destacada és el tancament d’escoles, instituts i universitats a partir de divendres, 13 de març, i durant com a mínim 14 dies.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que les mesures previstes es prenen per avançar-se a l’expansió del virus i protegir les persones vulnerables (gent gran i persones amb patologies). Vergés ha donat un missatge de tranquil·litat i ha dit que “la situació a Catalunya està controlada”.

Altres propostes que preveu l’executiu català és la flexibilització dels torns i el teletreball per reduir l’activitat laboral. També s’estudia reduir a un terç l’accés d’usuaris al transport públic.

Mesures per fer front a la fase d’alerta

El tancament dels centres educatius arriba en una setmana en què el govern de la Generalitat ha anunciat altres mesures per aturar els contagis, com ara la prohibició d’activitats en espais oberts o tancats amb més de 1.000 persones. També s’ha acordat que tots els esdeveniments esportius, professionals o no professionals, se celebraran a porta tancada.

L’Ajuntament de Barcelona també ha decidit tancar els 58 casals de gent gran que hi ha a la ciutat per evitar la propagació del coronavirus, una mesura preventiva que s’allargarà, en principi, fins al 27 de març.