Fotografia de família de la presentació de la nova temporada teatral del Grup Focus, amb els directors i intèrprets, el 4 de setembre del 2019 (horitzontal)

La notícia de limitar a un terç l’aforament dels locals tancats pels casos de coronavirus ha caigut com una galleda d’aigua freda entre el gremi d’actors i actrius. “Ens ha agafat amb calces i calçotets” reconeix Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc). En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, Casanovas explica que han rebut la notícia de la prohibició amb una barreja de “preocupació i tristesa”. Preocupació sobretot, perquè, assegura, una altra vegada no s’ha tingut en compte al sector cultural a l’hora de prendre decisions. “S’han pres decisions sense donar-nos temps de veure de quina manera podem pal·liar-ho”, lamenta Casanovas.

El degoteig de cancel·lacions en el sector cultural arran de les limitacions d’aforament decretades per la Generalitat ha estat constant en les darreres hores. Moltes sales de concerts també han anunciat que tanquen almenys durant 15 dies. Des d’ADETCA, l’associació que aplega 52 sales de teatre, sales i productores, demanen a les administracions un pla de xoc per afrontar la situació.

Actors i actrius, un sector molt precaritzat

Casanovas es mostra molt preocupat pel futur laboral d’actors i actrius. Recorda que aquest és un sector amb feines molt precàries en què el 58 % no cobra més de 6.000 euros a l’any. I una altra dada: el 21 % ha treballat més de 100 dies a l’any sense cotitzar, tot i saber-ho. El president d’Aadpc també lamenta que l’Administració no els hagi fet arribat cap tipus de proposta d’ajuts o de mesures per reconduir la situació.

Podeu escoltar aquí l’entrevista completa a Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc):