Teatre Victòria

Crit d’alerta a les administracions de les sales i teatres de tot Catalunya. ADETCA, l’associació que aplega 52 teatres, sales i productores, assegura que les mesures que ha anunciat la Generalitat per contenir el contagi del coronavirus tindran conseqüències nefastes. Com les sales de concerts, es queixen que han de tancar forçosament perquè “sobreviure amb un terç de l’aforament” no és una opció viable. Per això, reclamen a les administracions un pla de xoc real amb mesures econòmiques immediates per pal·liar les pèrdues.

L’entitat mostra comprensió per les “dificultats que suposa per a qualsevol govern d’enfrontar-se a un repte tan delicat i preocupant” que, diu, pot afectar a la salut de tots els ciutadans, amb grups de risc molt identificats.

Es queixa que no s’ha escoltat el sector

No obstant això, es queixa que no han rebut cap preavís, ni reunió prèvia per mitigar les “greus conseqüències” que representa haver de tancar per a la seva activitat. En un comunicat, assegura que no s’ha escoltat el sector per tenir-lo al costat i poder aplicar la mesura buscant les millors fórmules progressives per implantar aquests protocols.

“Ahir a la tarda vam celebrar l’Assemblea Extraordinària més trista de la nostra història de 28 anys. Desemparats legalment, desorientats, enfonsats i incrèduls, davant d’una decisió política presa sense el sector un dia després que a Madrid, en circumstàncies i contextos de nivell d’afectats molt diferents.”

L’impacte de la mesura, de compliment obligat, comporta haver de tancar immediatament la majoria de teatres, suspendre gires i funcions a tot Catalunya, suprimir les funcions escolars, etc. A la pràctica això es tradueix en la “paralització de milers de treballadors de la cultura” entre artistes, tècnics, regidors, companyies, personal de sala, etc.

Mesures econòmiques immediates

ADETCA assegura que demanarà al Departament de Cultura de la Generalitat i al regidor de Cultura de Barcelona, la planificació coordinada amb el Ministeri de Cultura d’un pla de xoc real per pal·liar aquesta “situació tan greu”. Entre les mesures que demanen hi ha:

  •  Crèdits per compensar la tresoreria que no tindrà cap ingrés en 15 dies i haurà de tornar els diners de la venda anticipada de les activitats suspeses.
  • Ajudes a l’activitat no executada i a les estructures.
  • Modificació de les normatives per no revocar subvencions i facilitar els requisits de justificació.
  • Ajudes a la promoció al públic i preparar una campanya de comunicació per quan s’aixequi la suspensió.