Durant un any s’ha treballat per convertir el terrat de l’edifici del carrer de Balcells, 41 en una coberta verda. Aquesta és la terrassa gracienca que va guanyar el Concurs de Cobertes Verdes, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. El projecte ha creat un ecosistema amb espais de cultiu, nius i plantes.

Un nou pulmó verd al barri

L’edifici del carrer de Balcells, 41 va ser una de les 10 propostes guanyadores del Concurs de Cobertes Verdes de Barcelona. Maite Ninou, veïna del bloc de pisos, va decidir presentar-s’hi per estendre el verd que ja tenia en un jardí de la primera planta. Ella, el Xavi i la Maia, de l’estudi d’arquitectura natural Renadivola, van idear un projecte amb horts tradicionals i cultiu d’aquapònia. El resultat ja es pot veure i els gairebé 100 metres quadrats de terrassa s’han convertit en un nou pulmó verd del barri.

Cultius i biodiversitat al terrat

La coberta verda té cultius i biodiversitat a través de nius d’ocells, d’insectes i de ratpenats. La idea és retornar els animals que fa uns anys hi havia en aquest punt de la ciutat. La Maite explica que “ens hem adonat que si tenen aigua i refugi i una mica de menjar tornen i la biodiversitat es torna a compensar“. Aquest projecte és l’únic amb un hort a terra, recollida d’aigües pluvials, plaques fotovoltaiques i un sistema de cultiu que combina peixos i plantes, l’aquapònia. Amb aquest sistema diuen que volen experimentar i demostrar que es pot, fins i tot amb el mateix espai cultivable que l’hort, quadruplicar la collita. Ara, mentre es prepara l’aquapònia l’hort ja cultiva de la manera tradicional enciams, cebes, tomàquets, alls, pebrots o albergínies.

“Cultivar a casa és quilòmetre zero”

Maite Ninou creu que les cobertes verdes són el futur per a unes ciutats cada vegada més poblades, per això apunta que “imagineu les ciutats amb cobertes verdes on els habitants dels edificis puguin tenir menjar, ja quilòmetre zero no, més aviat zero-zero, que sigui al lloc on vius”.

Amb el Concurs de Cobertes Verdes els guanyadors van adquirir el compromís que durant quatre anys han d’obrir les portes del terrat perquè es pugui visitar amb cita prèvia. A més, la Maite creu que seria interessant que petits grups escolars puguin acostar-s’hi per conèixer i treballar a través d’aquest nou espai verd del barri.