En els poc més de quinze dies que fa que dura el confinament arran del decret d’alarma pel coronavirus, l’Ajuntament ha atès de mitjana 537 dones en situació de violència masclista a la setmana 82 d’aquestes s’han dirigit presencialment als serveis municipals especialitzats, la resta ho ha fet o bé telemàticament o bé el consistori les contactat proactivament per fer-ne un seguiment a elles i els seus infants.

A més, del 16 de març al 3 d’abril s’han produït 6 nous acolliments d’unitats familiars amb 4 criatures. Pel que fa a les urgències, se n’han atès 13 en quinze dies, el que equival a 1 diària, mentre que abans de l’estat d’alarma se n’atenien de mitjana entre 4 i 6 al dia. Durant l’any 2019 el SARA va atendre 1.345 dones.

Des del consistori apunten que l’aïllament pot produir un augment de casos de violència masclista, tant pel període de convivència intensiva de 24 hores diàries, com per la restricció de la mobilitat de les dones. Per aquest motiu i per apaivagar  l’angoixa per la incertesa econòmica i social de moltes famílies l’Ajuntament ha reforçat els serveis d’atenció a les dones.

Reforç dels serveis municipals a les dones

L’Ajuntament manté l’atenció presencial i telemàtica del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i afegeix un nou horari per atenció als homes que es puguin trobar en dificultats per gestionar emocionalment el confinament derivat de l’estat d’alarma pel virus covid-19. El SARA es reforça amb el complement del reforç del Centre d’Urgències i Emergèngies Socials (CUESB) per atendre urgències a la resta d’horaris.

El consistori garanteix les places d’allotjament d’urgència per a totes aquelles dones que hagin patit violència masclista durant el confinament. A banda dels equipaments municipals, durant aquestes setmanes d’excepcionalitat, les víctimes de violència es podran allotjar a apartaments turístics cedits al consistori.

Telèfon d’assessorament jurídic a dones

Des del consistori asseguren que la demanda d’assessorament ha augmentat, així com la complexitat de les consultes. Per donar una resposta més experta a  qüestions jurídiques vinculades, entre d’altres, a temes laborals, guarda de menors, sistema judicial o violència masclista,  l’Ajuntament ha habilitat el telèfon  639 534 814 de 10h a 18h.

violència masclista

Prevenció de la violència masclista

A banda de la continuïtat dels serveis, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat les Guies Barcelona Antimasclista descarregables al web desdecasa.barcelona que d’una banda aportaran informació pràctica de mesures d’autoprotecció i instruccions de sortida per a dones que estan en situació de risc, com per exemple, baixar-se l’aplicació “My 112” i manenir el contacte diari amb una persona de confiança.

De l’altra, el consistori fa recomanacions de caràcter comunitari: s’adreça a les xarxes veïnals i a comerços, amb instruccions senzilles del que es pot fer per detectar i donar suport a situacions de violència masclista. Entre d’altres, es recomana mantenir el contacte amb una dona de qui se sap que pateix violència masclista.

 

Campanya ajuntament violencia masclista coronavirus

 

 

Suport específic a treballadores de la llar

També es reorienta el programa BCN cuida per assessorar i donar suport a treballadores de la llar i de les cures, un col·lectiu essencial que pateix una vulneració de drets i un elevat grau de precarietat laboral. El programa ofereix consells de prevenció del contagi de covid-19, distribució de material de protecció i suport i habilitació de telèfons d’assessorament sanitari, emocional i jurídic.

Tant les tres administracions com les entitats privades reforcen durant el confinament els seus serveis per a dones en situació de violència masclista. Consulta’ls aquí. 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a