Processo Divendres Sant

La pròrroga de l’estat d’alarma (fins al 26 d’abril), decretat pel Govern espanyol, ha engolit la Setmana Santa 2020, que s’havia de celebrar entre el 5 i el 12 d’abril. I això vol dir “suspendre tots els actes previstos“, segons ha informat l’arquebisbat de Barcelona a betevé.

En aquest sentit, el Vaticà ha enviat una nota informativa a cada diòcesi sobre com han de gestionar la Setmana Santa 2020: totes les activitats litúrgiques previstes en el calendari se suspenen i ordena que “els bisbes i els rectors celebrin els actes litúrgics sense fidels“, a qui recomana orar a casa. Segons informa la demarcació episcopal de Barcelona, ara per ara “només s’ofereix per internet [en directe] la missa diària de les 19.30 h” perquè els creients la segueixin des de casa.

En la comunicació transmesa a les diòcesis, però, el Vaticà obre la porta a moure algunes de les activitats en el calendari. Es tracta de “les expressions de pietat popular i les processons a altres dies convenients” i proposa que siguin “el 14 i 15 de setembre“, dates que deixa sempre a criteri últim del bisbe de cada diòcesi.

Calendari 2020, modificat

La Setmana Santa litúrgica no és l’única celebració que buscarà adaptar-se a un calendari que, a mesura que passen els dies, es va atapeint cada cop més. El món de la cultura i els espectacles ha hagut d’adaptar-s’hi, amb cancel·lacions, reprogramacions o alternatives a través d’internet.