L’Enric diu haver exercit violència psicològica sobre la seva parella i està segur que ho feia perquè “no estava bé”. Un dia va arribar al límit i va buscar a internet recursos per a homes que actuaven com ell. A partir d’aquí va començar a acudir al Servei d’Atenció a Homes (SAH), on va participar en una desena de teràpies individuals i en fins a 39 de grupals. Al principi, diu l’Enric, “va ser molt difícil i tothom parlava amb monosíl·labs”, però a mesura que anava passant el temps veia que “estàvem pel mateix i ens ajudàvem“. Afirma que l’últim dia “tots volíem seguir, va ser molt emocionant”. I afegeix que ha passat de “mirar a dreta i esquerra perquè ningú no veiés que entrava al SAH a explicar-ho a la premsa”.

Eines per gestionar les emocions

Aquest usuari del SAH, actualment a la fase final després de pràcticament dos anys, ara amb controls terapèutics esporàdics, afirma que en aquest servei municipal t’ajuden a gestionar les emocions i al final “si tu estàs bé amb tu mateix això beneficia les persones que t’acompanyen”. L’Enric diu que s’endú eines com l’empatia, l’assertivitat i la necessitat d’entendre què necessita l’altre i tot plegat, per acabar construint “relacions lliures de violència”.

No hi ha un perfil concret d’agressor

Mariona Auradell, directora del SAH, ha explicat aquest dimarts que “no hi ha un perfil concret d’agressor”. Auradell afirma que “no té a veure ni amb una classe social, ni amb els nivells educatius ni amb la nacionalitat“. Ha destacat la importància d’aquest fet perquè “moltes vegades es cau en simplificacions” i “això fa que ningú no s’hi identifiqui i que tothom pensi que el problema el té el veí“. La directora d’aquest servei municipal ha parlat d’un estudi de la UB de l’any 2018 del qual s’extreu que la intervenció des del SAH és eficaç per reduir la violència física i psicològica (la de control i intimidació) i per reduir les creences sexistes. Auradell apunta que els efectes del programa que apliquen al SAH es mantenen al cap d’un any i que els resultats són valorats positivament per les parelles o exparelles. El SAH és un servei gratuït i voluntari. En els primers 10 mesos del 2019 ha atès 330 homes que han acudit als programes adreçats a joves, als preventius per a futurs pares o als adreçats als majors de 21 anys. En aquest últim cas els assistents han augmentat un 73 % des de 2017 i s’ha passat dels 156 a 270 atesos.

Aposta municipal per interpel·lar els homes

Actualment el Servei d’Atenció a Homes es troba al barri de la Sagrera, al districte de Sant Andreu. La intenció, però, és que canviï d’ubicació i s’ampliï aquest recurs municipal. Es tracta d’una de les propostes del nou mandat municipal. La mesura forma part de les polítiques de l’Ajuntament, que, al costat de les campanyes publicades darrerament, aposta per apel·lar a la responsabilitat dels homes a l’hora de reduir les violències masclistes. Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, afirma que “no n’hi ha prou d’empoderar les dones per transformar la societat” sinó que “cal interpel·lar els homes per posar fi a les violències masclistes”. Al plenari d’aquest divendres es donaran a conèixer les mesures de govern en aquest sentit.