“Barcelona, garant de la hispanitat”. Rere aquest lema 65.000 persones s’han manifestat aquest 12 d’octubre a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana. La manifestació ha començat a les 11 del matí a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer de Provença, convocada per la plataforma España Somos Todos, que aplega entitats com Espanya i Catalans, Hablamos Español, Societat Civil Catalana, Somatemps, Tabarnia, Asociación Hispana i Empresaris de Catalunya. A la protesta s’hi han sumat també, en forma de suport, els partits parlamentaris Ciutadans i PP, a més de la formació ultradretana VOX, que tampoc no ha perdut l’oportunitat de fer-hi costat.

  • Així hem seguit totes les manifestacions del 12-O, minut a minut

La marxa ha estat relativament ràpida i s’ha plantat a la plaça de Catalunya —el seu punt final— en poc més de quaranta minuts, en un ambient festiu en què s’han sentit visques a Espanya, Catalunya i també càntics contra Puigdemont i el govern català.

Després d’un minut de silenci en memòria de les víctimes i els afectats pel temporal que ha afectat el llevant de l’illa de Mallorca, l’escenari de la plaça s’ha omplert de danses folklòriques dels pobles de l’Amèrica llatina; una al·legoria a l’orgull hispànic que els organitzadors han volgut fer pal·lès per contraposar-se al discurs colonialista que també envolta la data del 12 d’octubre.

Mentre els representants polítics parlamentaris han destacat d’aquesta diada una mostra d’inclusivitat i orgull, els organitzadors han subratllat la confrontació amb el bloc independentista. El portaveu d’Espanya i Catalans ha llegit el manifest en què ha reivindicat “l’orgull de ser i sentir-se espanyols, malgrat alguns no vulguin que això no sigui una festa” i també ha carregat contra el Govern espanyol, perquè compta amb els vots dels partits sobiranistes. Des de Somatemps han carregat contra les accions dels CDR i la simbologia groga, i Tabarnia, a través d’un vídeo d’Albert Boadella, ha satiritzat la proclamació i anul·lació de la declaració d’independència, proclamant l’autonomia de Tabaria per suspendre-la nou segons després.

El discurs més emotiu ha estat el d’Empresaris de Catalunya, en què Josep Bou, ha rebutjat les etiquetes que, assegura, l’independentisme ha volgut posar a l’unionisme: “No som feixistes perquè abracem profundament la democràcia”. La intervenció de Bou ha durat prop de vint minuts en què també ha carregat contra la marxa d’empreses “per culpa de l’independentisme”.

Després dels parlaments, la celebració dels 12 d’octubre a Catalunya s’ha conclòs amb l’himne espanyol.

Escridassada a alguns mitjans de comunicació

Malgrat la manifestació ha estat generalment pacífica, també s’ha produït algun incident quan alguns manifestants han increpat i impedit fer la feina a periodistes durant la manifestació. Ha estat el cas de TV3 i també de betevé, quan alguns protestants s’han posat davant de les càmeres de les periodistes de les dues televisions per evitar que prenguessin imatges, mentre les increpaven per fer-les fora.