(ACN) Uns 150 delegats sindicals de la sanitat concertada s’han concentrat aquest dimarts davant el Departament de Salut per dir prou a les condicions laborals del sector i als “greuges comparatius”. En un manifest, els treballadors del sector sanitari lamenten que se’ls consideri part del sector públic quan es tracta d’implementar “retallades” i en canvi que la recuperació salarial i els complements de les baixes aprovats per a la funció pública no tinguin la “mateixa aplicació automàtica”.

La mobilització ha estat convocada per tots els sindicats representats en la mesa de negociació del conveni del SISCAT (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya), que són CCOO, UGT, Satse i Metges de Catalunya. Els sindicats han carregat contra l'”enroc” i el “tap” de les patronals i demanen al Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) que liderin les negociacions del conveni perquè hi hagi acords.

Increment salarial de l’1,95 %

Representants dels quatre sindicats de la mesa de negociació s’han reunit aquest dimarts breument amb el director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez, per traslladar-li les reclamacions que han motivat la protesta de delegats que estava tenint lloc a les portes de la conselleria. Una de les principals reivindicacions és que s’apliqui de forma automàtica l’increment salarial de l’1,95 % acordat al setembre en la Mesa de la Funció Pública i els complements de les baixes. “Les patronals ens estan donant allargues amb l’aplicació de l’1,95 % i demanem als responsables de Salut que s’impliquin i donin les instruccions que toquin perquè l’aplicació de l’increment sigui automàtica, i a partir d’aquí volem negociar les condicions del conveni”, ha afirmat David Ricart, de CCOO.

Tal com expliquen els sindicats, el sector sanitari concertat engloba uns 50.000 treballadors. D’aquests, uns 42.000 treballen en consorcis i altres centres, que depenen del CatSalut —a tall d’exemple, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa, entre molts altres— i uns 8.000, en centres de gestió privada però amb fons públics. “Som empleats públics, entenem que no hi ha d’haver diferències“, han recalcat els portaveus sindicals, que han insistit: “Els patrons són els mateixos”.

“Estem farts i esgotats d’una situació en què la sanitat concertada és tractada en les condicions laborals com si fos de segona“, ha afirmat Joan Barrachina, de la UGT. “Ens mereixem un tracte igual, no demanem res més”, ha subratllat en la mateixa línia el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, que ha afegit: “Hem demanat als responsables de la conselleria que el CatSalut s’hi impliqui, perquè és el propietari dels consorcis i, si no n’és el propietari, és qui paga. Per tant ha d’estar a la taula i forçar que hi hagi acords”.

Més mobilitzacions

Ara, la mirada dels sindicats es troba posada en una reunió amb les patronals el 24 d’octubre. Xesca Martín, del Satse, ha avisat que si les patronals “no entren en raó”, en prepararan “una de grossa”, de mobilització. De moment, els portaveus sindicals han demanat als delegats que traslladin els treballadors dels centres l’estat de les reclamacions.

En el manifest, els sindicats es neguen que els treballadors del sector continuïn “amb el salari congelat des de l’any 2008 i reduït a partir del 2010, quan se’ls van aplicar les mateixes retallades que als treballadors públics”. A més, avisen de la “pressió assistencial a la qual han de fer front amb plantilles disminuïdes i manca d’inversions, la qual cosa perjudica clarament la qualitat assistencial que rep la ciutadania”, i protesten per “les contractacions precàries, la inestabilitat i la dificultat per conciliar les vides personal i laboral“.