Mesa del Parlament amb Roger Torrent i Josep Costa

(ACN) La Mesa del Parlament ha deixat sense efectes la delegació de vot de JxC per als seus quatre diputats processats. Finalment, s’ha trencat la unitat entre JxC i ERC en les votacions de la Mesa. L’acord, que insta a designar els companys de grup que exerciran les funcions dels diputats processats pel jutge Llarena, ha rebut els vots a favor dels dos membres d’ERC i el membre del PSC, l’abstenció dels dos membres de Cs i el vot en contra dels dos membres de JxC.

La decisió de la Mesa arriba després de l’informe jurídic dels lletrats que tomba la fórmula de JxC de delegació de vot i avisa que les votacions poden ser invàlides si hi participen amb el vot delegat. Just abans de l’inici de la reunió de la Mesa, ERC ja ha demanat a JxC que corregeixi la seva posició presentant un nou escrit per evitar, ha dit, la “paràlisi” del Parlament.

Els independentistes perden la majoria a la cambra

La impossibilitat de delegar els vots de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull i la renúncia d’aquests a designar un diputat substitut ha deixat la bancada de Junts per Catalunya i Esquerra amb quatre diputats menys. Això fa un total de només 61 diputats -els 66 que van obtenir a les eleccions, menys el de Toni Comín, que no delega el vot, i menys els de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. Amb el vot dels quatre diputats de la CUP, l’independentisme suma 65 diputats i per tant perd la majoria absoluta de 68 diputats. Això pot significar la necessitat de trobar el suport dels comuns per superar les votacions al Parlament, per exemple, a l’hora d’aprovar els pressupostos.

Aprovada una resolució per negociar un referèndum amb l’Estat

Tot i el canvi de majories, el suport dels comuns ha permès que el Parlament aprovi una proposta de resolució de JxCat i ERC que insta el Govern a negociar amb l’Estat un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment. Ciutadans, el PSC, el PP i també la CUP hi han votat en contra, i els dos diputats de Demòcrates -adscrits a ERC- s’hi han abstingut. El text aprovat no fixa terminis per negociar, a diferència del que va dir el president de la Generalitat, Quim Torra, en el seu discurs del Debat de Política General, en què va amenaçar amb fer caure el govern espanyol si el president, Pedro Sánchez, no proposa un referèndum en el termini d’un mes.

La pèrdua del vot dels diputats processats ha impedit, en canvi, que tirin endavant fins a 11 propostes de resolució promogudes per Junts per Catalunya i Esquerra, i que haurien prosperat amb el pes parlamentari que tenien fins ara. Entre aquestes n’hi ha dues de destacades: una per reprovar el rei d’Espanya i una altra per afirmar el dret a l’autodeterminació de Catalunya.