El 12 d’octubre se celebra el Dia de la Hispanitat i tal com va passar l’any passat, diverses entitats que defensen la unitat d’Espanya han organitzat manifestacions a Barcelona, mentre que també hi ha mobilitzacions antifeixistes convocades. Hem seguit minut a minut totes les manifestacions convocades a Barcelona aquest 12 d’octubre.

15:01
   

Gràcies per seguir-nos

Finalitzem aquí la informació en directe de les mobilitzacions que han transcorregut aquest matí amb motiu del Dia de la Hispanitat. Gràcies per l’atenció.

14:22
   

Les dades oficials de les mobilitzacions

La manifestació a favor de la unitat d’Espanya, que ha començat al passeig de Gràcia i ha acabat a la plaça de Catalunya, ha aplegat unes 65.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana. La convocatòria de les plataformes antifeixistes ha aconseguit reunir al voltant de 2.000 manifestants.

14:21
   

Escridassada a alguns mitjans de comunicació

Alguns manifestants de la concentració de la plaça de Catalunya han increpat i impedit l’exercici professional de periodistes que estaven fent la cobertura informativa de l’acte, inclòs l’equip de betevé.

13:56
   

S’acaba la manifestació antifeixista

La manifestació convocada per la plataforma Barcelona Antifeixista s’ha desconvocat al Parc de Joan Miró, on han penjat les pancartes que portaven. A les 14:30 h hi ha previst un dinar popular a l’Àgora Juan Andrés, al Raval.

13:32
   

Conclou la protesta de plaça de Catalunya

La manifestació central “Barcelona, garant de la hispanitat” s’ha clausurat a les 13.30 h amb l’himne d’Espanya i sensació de satisfacció per part dels convocants.

13:29
   

“Estic en contra de la monarquia, estic en contra dels estats repressius i autoritaris”

Diversos col·lectius s’han sumat a la manifestació antifeixista convocada als Jardinets de Gràcia. Hem parlat amb una membre de la Lluita Internacionalista i una altra de Sanitaris per la República

13:14
   

Per què van els manifestants a la protesta central del 12-O?

El sentiment d’espanyolitat, la reivindicació de la unitat territorial i el descontent amb la política, els principals motius dels manifestants que aquest dissabte han participat a la manifestació.

13:10
   

Acte central de Falange a Montjuïc

A Montjuïc, hi tenen lloc els parlaments del moviment de Falange Barcelona. Asseguren que l’aplicació de l’article 155 no ha servit per a res perquè Puigdemont està “campando a sus anchas”. A més, consideren que s’haurien d’abolir les autonomies perquè “España es una sola”. També s’han mostrat crítics amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per no haver aturat l’independentisme.

13:08
   

La manifestació antifeixista, acompanyada d’un fort dispositiu policial
La protesta convocada per la plataforma Barcelona Antifeixista ha sortit dels Jardinets de Gràcia sense que s’hagi concretat quin recorregut faran. Ha començat a avançar envoltada d’un fort dispositiu policial amb agents de la brigada mòbil. Un dels policies ha explicat que “fem acompanyament”.

12:41
   

Vista aèria de la plaça de Catalunya

Així s’ha omplert la plaça de Catalunya per a la manifestació central del 12 d’octubre, convocada per la plataforma España Somos Todos.

12:33
   

Manifest en favor de la unitat d’Espanya

Javier Merino, portaveu d’Espanya i Catalans, llegeix el manifest en favor de la unitat territorial d’Espanya. Merino ha reivindicat la importància de celebrar el dia de la hispanitat també a Catalunya i ha demant respecte per als que se senten orgullosos de ser espanyols.

12:21
   

Jornada festiva a la plaça de Catalunya

Durant els moments previs als parlaments dels organitzadors i al lectura del manifest, la manifestació, que ha arribat a la plaça de Catalunya, s’ha amenitzat amb diverses danses regionals hispanoamericanes.

12:17
   

Crema de símbols independentistes a Montjuïc

El grup de 200 persones que es manifesten a Montjuïc ha cremat estelades i una pancarta a favor de la república catalana. S’hi han sentit consignes com “Que arda la estelada” o “Arriba España”.

12:11
   

Minut de silenci

Els concentrats a la plaça de Catalunya fan un minut de silenci en memòria de les víctimes del temporal a Mallorca.

11:48
   

Les columnes arriben als Jardinets

Diverses de les columnes que han sortit de diferents punts de la ciutat comencen a arribar als Jardinets de Gràcia. Criden consignes com “Fora feixisme dels nostres barris” o “Contra el feixisme, acció directa”. En aquest punt de la ciutat, hi ha convocada una mobilització per la plataforma Barcelona Antifeixista. De moment, es desconeix el recorregut que faran.

11:47
   

Les entitats reivindiquen la unitat

Les organitzacions convocants, i que participen en la manifestació del passeig de Gràcia, han reivindicat la importància de “mantenir la unitat d’Espanya”.

11:45
   

La manifestació de la plaça d’Espanya, en marxa cap a Montjuïc
Els manifestants avancen cap a Montjuïc. Amb crits com “Puigdemont a prisión”, “España es una y no 51” o “esta es nuestra tierra y hay que defenderla”, avancen per l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

11:33
   

Els partits constitucionalistes, a la capçalera Abans de l’inici de la marxa, els representants de grups polítics parlamentaris han mostrat públicament el suport a la manifestació. La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha aprofitat per carregar contra el govern per denunciar el silenciament “a la majoria de catalans”.

El cap del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha destacat el 12 d’octubre com una diada “incloent” i la portaveu del PP al congrés dels diputats, Dolors Montserrat, ha assegurat que el dia és “per sentir-se orgullós de ser espanyol”.

11:33
   

Desplegament policial, també als Jardinets de Gràcia

El fort desplegament policial que hi ha al centre de la ciutat també és molt evident als Jardinets de Gràcia, on comença la manifestació convocada per la plataforma Barcelona Antifeixista. El lema de la mobilització és “L’antifeixisme és cosa de totes”.

11:32
   

La capçalera, en marxa

La concentració del passeig de Gràcia ja ha començat a caminar en direcció a la plaça de Catalunya, amb els representants polítics al capdavant aguantant el lema de la marxa: “Barcelona, garant de la hispanitat”, escrita en castellà.

11:19
   

El centre, blindat per la policia

La confluència de manifestacions de signe contrari al centre de la ciutat ha fet que s’hagi blindat per la policia per evitar enfrontaments. La columna que ha sortit de Sants per afegir-se a la convocatòria antifeixista dels Jardinets de Gràcia està acompanyada d’un fort desplegament de Mossos d’Esquadra.

Desplegament policial 12-O

Tot i això, en alguns punts de la Diagonal hi ha hagut tensió verbal entre els manifestants que anaven a la convocatòria antifeixista i un grup de persones amb banderes espanyoles.

11:17
   

La Falange Barcelona es manifesta en defensa d’Espanya

Un centenar de persones s’apleguen a la plaça d’Espanya convocades pel moviment de la Falange Barcelona. La marxa anirà fins a Montjuïc, punt on s’hi farà l’acte central a partir de les 12 h.

11:03
   

El grup espanyolista de la plaça d’Artós se suma a les manifestacions

Arrenca la marxa del grup espanyolista Els d’Artós sota el lema “Catalunya és Espanya”. Els manifestants duen un ninot amb el rostre de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que mou els fils d’un altre ninot que representa el president del govern català, Quim Torra, segons ha informat Nació Digital.

10:56
   

Tres manifestacions paral·leles

La plataforma España Somos Todos ha convocat una manifestació sota el lema “Barcelona, garant de la hispanitat”. La cita és a les 11 h al passeig de Gràcia, cantonada amb el carrer de Provença, i que acabarà amb diversos parlaments a les 12 h a la plaça de Catalunya.

Manifestacions 12O

A banda d’aquesta manifestació hi ha convocades dues concentracions més. La Falange ha convocat una manifestació a Montjuïc, que començarà a plaça Espanya; i col·lectius antifeixistes n’han organitzat una altra, a la mateixa hora, als Jardinets de Gràcia.

10:50
   

Diverses columnes confluiran a la manifestació antifeixista

Més d’un centenar de persones s’han concentrat a les 10 h a la plaça dels Països Catalans. És una de les columnes que confluiran a les 11 a la manifestació convocada per la plataforma Barcelona Antifeixista.

10:42
   

Afectacions al trànsit

Comencem el minut a minut de les mobilitzacions dels 12 d’octubre. Des de les 10 h, hi ha 27 línies d’autobús afectades que modificaran el seu recorregut: D50, H12, H16, V13, V15, 7, 22, 24, 47, 52, 54, 55, 59, 62 i 67 (pel centre de Barcelona) i D20, D40, H12, H16, V7, 13, 46, 52, 65, 79, 109 i 150 (pels que passen per la plaça d’Espanya).