el parlament de catalunya reprova la monarquia
El Parlament ha condemnat aquest dijous el posicionament del rei Felip VI durant el seu discurs del 3 d’octubre del 2017, després de les càrregues policials durant el referèndum. La condemna a la monarquia ha tirat endavant gràcies als vots favorables de Junts per Catalunya, ERC i Catalunya en Comú – Podem i l’abstenció de la CUP. Aquests grups parlamentaris també han aprovat refermar el compromís amb els valors republicans i apostar per l’abolició d’una institució “caduca i antidemocràtica”.
L’aprovació ha arribat dos dies després que fos rebutjada durant les votacions del debat de política general. Llavors, els comuns hi van votar en contra perquè no estaven d’acord amb un dels punts de la resolució, que incloïa l’exigència d’un referèndum pactat.
La resolució d’aquest dijous ha demanat a les institucions estatals “garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política”, i també ha reprovat els “actes repressius contra la ciutadania” i s’ha fet una condemna a l’aplicació del 155. En un últim punt de la proposta, el Parlament també ha demanat als partits i les institucions catalans “diàleg, acord i respecte a la pluralitat”. Fonts de la CUP han explicat que, entre d’altres, l’apel·lació al diàleg i a l’acord és el que ha fet decantar-los per l’abstenció.

El Govern espanyol anuncia mesures

El Govern espanyol ha condemnat aquest dijous al vespre la reprovació del Parlament i ha anunciat mesures legals per “impedir actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l’Estat”.
En un comunicat, l’executiu de Pedro Sánchez ha qualificat la resolució de “políticament inacceptable” i assegura que esperona el conflicte en lloc de servir els interessos generals dels catalans. En el text, La Moncloa també defineix la resolució “d’extravagància jurídica” i avisa que no té fonaments legals ni constitucionals. D’altra banda, també assenyala que el cap de l’Estat “hauria de quedar sempre al marge de la seva utilització en el debat partidista”.