(ACN) Els serveis jurídics del Parlament han avisat Junts per Catalunya (JxC) que els escrits de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, en què es reafirmaven en la delegació de vot en el diputat Albert Batet, “no s’adeqüen al contingut de la resolució adoptada pel Ple de la cambra el 2 d’octubre”. S’exigia una designació, i els lletrats no veuen en bons ulls la fórmula proposada per JxC perquè només “es limita” a “posar en coneixement” de la Mesa del Parlament que serà el portaveu de JxC el qui continuï votant “en representació” d’ells. “En cap cas, doncs” –continua el dictamen del serveis jurídics encarregat aquesta tarda pel president del Parlament, Roger Torrent- els escrits “s’acullen a la facultat prevista” en aquella resolució de “designar” un altre membre del grup perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.

L’informe -que signen el secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Joan Ridao- també concreta que els escrits que va presentar JxC dijous passat “no poden desplegar efectes jurídics”, i adverteix que l’eficàcia dels actes parlamentaris en què puguin participar els quatre diputats afectats “resta seriosament afectada i són susceptibles de ser invalidats”. El text argumenta que “si un parlamentari no és substituït expressament per un altre, aquest no pot exercir el dret de vot per delegació”. I recorda que aquesta via “no opera en l’actualitat”.

Així doncs, els lletrats opinen que en el cas dels actes parlamentaris que comporten l’exercici del dret de vot, si s’exercís per delegació, “no podria computar-se vàlidament”. Els serveis jurídics reiteren que els diputats suspesos només poden votar, doncs, si són “substituïts”, i deixen clar que els vots delegats de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull podrien invalidar les votacions al Parlament. Els serveis jurídics han fet constar la seva opinió per escrit, a petició de Torrent.

El portaveu adjunt de JxC, Eduard Pujol, ha dit en roda de premsa aquest dilluns al vespre que el grup volia esperar a conèixer l’informe dels lletrats per “prendre les decisions que calgui”. Algunes fonts del grup independentista majoritari sostenen, després de conèixer el text dels serveis jurídics de la cambra, que els quatre diputats afectats podrien finalment no votar al ple de demà, o almenys no tots. D’altra banda, cal recordar que el PSC ja ha recorregut aquest vespre al Tribunal Constitucional (TC) contra la ratificació de la Mesa perquè els diputats de JxC poguessin votar de manera delegada, segons l’acord del grup de Puigdemont i Esquerra.