En tot l’any 2019, els delictes a Barcelona van augmentar un 2,9 %, una dinàmica que s’arrossega des de fa temps, com el fet que els furts són el delicte majoritari, representant prop del 60 % de les denúncies. Ara bé, des de la prefectura dels Mossos diferencien clarament dues etapes durant l’any: la primera, fins al 29 juliol, en què van augmentar un 7,7 %, i la segona, que s’emmarca des d’aquesta data fins a finals d’any, quan els delictes van disminuir un 3,5 %.

Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, aquest canvi es deu a la implementació del Pla estratègic Barcelona ciutat segura, que preveu 22 mesures per reduir la criminalitat, fer més prevenció i millorar l’atenció a la víctima. “Estem reconduint la situació, venim d’una situació d’una gran adversitat”, ha dit el conseller Buch.

El comissari en cap, Eduard Sallent, ha atribuït el descens del 3,5 % dels delictes dels últims cinc mesos de l’any perquè s’ha fet “més prevenció”. “L’èxit d’aquestes dades responen sobretot a la prevenció, a l’estar allà on el delicte pot produir-se a partir de l’anàlisi i la intel·ligència que es fa sobre les dades”, ha assegurat.

Sobre això, ha estat cabdal la incorporació de nous efectius a la plantilla de Barcelona: 167 es van incorporar al juny en període de pràctiques i 384 al setembre, ja que, segons el comissari en cap, ha permès augmentar un 20 % les patrulles a peu de carrer.

Reunió del Pla estratègic Barcelona ciutat segura

Aquest dilluns s’ha fet al Departament d’Interior una reunió amb tots els agents implicats en el Pla Barcelona Ciutat Segura, entre els quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Barcelona Comerç, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, el Gremi d’Hotels i el de Restauració, etc.

Entre les 22 mesures, es pretén actualitzar l’ordenança de civisme, revisar la normativa sobre la videovigilància, plantejar modificacions del Codi penal per prevenir la reincidència, sobretot en els furts i els robatoris amb violència, identificar els espais i franges horàries més sensibles al delicte, entre d’altres.