Jordi Graupera ha presentat la seva candidatura a Primàries Barcelona, les primàries per triar un candidat independentista a l’alcaldia. Sota el nom Barcelona és capital, el filòsof i periodista ha renegat de l’herència de l’exalcalde Pasqual Maragall i ha apostat per “abandonar la fantasia socialista dels 90” i “superar el fetitxe del maragallisme”. Per Graupera, Maragall va omplir la ciutat de “deserts de pedra” que la van deixar sense espai verd.

L’aspirant a les primàries independentistes ha criticat el llegat de Maragall quan parlava del model comercial, que va deixar “grans centres comercials deshumanitzats”. Per això, ha fet una crida a no reproduir “els mateixos errors del maragallisme”. Graupera ha dit que qui camini per Barcelona d’un barri a un altre s’ha de trobar “una botiga, un habitatge, un lloc de feina i un arbre”.

“Barcelona ha de ser el lloc on tothom pugui fer la feina que més li agrada; la feina que més m’agrada és la d’alcalde de Barcelona”, ha sentenciat davant unes 250 persones al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB. Graupera ha indicat que l’habitatge, el turisme i la seguretat són els principals reptes que afronta la ciutat i ha apostat per “posar l’1-O a les institucions” per canviar la cultura política.

Una vintena de candidats

Primàries Barcelona, que disposa de l’aval de l’ANC, té en aquests moments una vintena de candidats. Un dels últims que ha fet oficial la seva candidatura és el regidor Gerard Ardanuy (Demòcrates). El termini per presentar candidatures acabarà el 31 d’octubre. Les primàries independentistes estan pensades en dues voltes: una primera a finals de novembre (sense data fixada encara) i una segona a mitjans de desembre. De moment ni el PDeCAT, ni ERC ni la CUP no han donat suport a aquestes primàries.