Un informe de l’Oficina per la Transparència (que depèn de l’Ajuntament) qüestiona l’adjudicació que l’empresa municipal BIMSA va fer de les obres del túnel de Glòries en el mandat anterior, quan governava Xavier Trias (CiU). El document el va encarregar el govern d’Ada Colau després que, el febrer del 2017, la Guàrdia Civil va registrar la seu de BIMSA en el marc d’una operació contra el presumpte finançament irregular de CDC. Un altre informe de la mateixa empresa, però, desmenteix el primer i diu que tot el procés “s’ajusta a la legalitat”.

L’Oficina per la Transparència depèn del tinent d’alcalde Jaume Asens. L’informe d’aquesta entitat critica que es va començar el procés de contractació de les obres de Glòries sense tenir encara el projecte aprovat. També diu que no ha trobat cap registre d’entrada de les ofertes que van fer les empreses i que no sap si van entrar a termini. A més, detecta “divergències” entre el plec de clàusules i el contracte que es va firmar finalment.

L’informe de BIMSA, empresa que depèn de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, rebat una per una totes les “reprovacions” que l’Oficina per la Transparència fa del procés d’adjudicació del túnel de Glòries i conclou que “l’activitat de BIMSA ha estat plenament ajustada a la legalitat”. Fins i tot adopta un to de crítica a l’Oficina i apunta que “sembla que vulgui posar en qüestió l’existència” de l’empresa municipal.

Els informes no es presenten

Els dos informes s’havien de presentar en la comissió que investiga l’àrea d’Urbanisme en el mandat anterior. Però no s’han exposat perquè alguns dels autors estaven de baixa. La majoria de grups de l’oposició han criticat que el govern no els lliurés els documents fins aquest dimarts a la nit. A més, han acusat l’equip de Colau d’encarregar l’informe a BIMSA per contrarrestar les conclusions de l’Oficina per la Transparència, que data del juliol.

“Com que no els agrada el que diu, han encarregat un contrainforme”, ha dit Carina Mejías (Cs) que ha insistit a esclarir si es deriven responsabilitats del que diuen els informes. Xavier Mulleras (PP) ha afirmat que el primer informe “denuncia irregularitats en l’adjudicació de Glòries”. Jordi Coronas (ERC) ha defensat la feina dels treballadors municipals que han fet els informes i ha criticat l’actitud del govern. El socialista Daniel Mòdol ha assenyalat “l’enfrontament intern” entre els departaments d’Asens i Sanz.

Janet Sanz Jaume Asens comissió investigació

El govern nega irregularitats

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha descartat que els dos informes entrin en contradicció i ha defensat que “són complementaris” i que aporten millores en els processos de contractació. “Cap dels informes acredita cap irregularitat administrativa que invalidi el contracte de Glòries”, ha afirmat Sanz, que ha descartat que hi hagi “cap vinculació penal”.

Des del PDeCAT, el regidor Jordi Martí ha demanat que se suspengués la sessió d’aquest dimecres de la comissió d’investigació perquè no hi eren tots els ponents dels informes. “Les condicions no són les idònies per tenir un debat asserenat, profund i rigorós”, ha dit Martí, que ha expressat suport a l’empresa municipal BIMSA.