L’impulsor de Primàries Barcelona, Jordi Graupera, ha rubricat un acord de col·laboració amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Primàries per la República per impulsar un procés de primàries obertes, sota el nom de Primàries Catalunya.

Per Graupera, aquest impuls pot suposar un desllorigador perquè els partits polítics s’acabin sumant a la iniciativa: “L’ANC és una fitxa més que ha caigut del dòmino; l’última que ha de caure són els partits”, ha dit.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que “si l’objectiu és configurar candidatures el màxim d’unitàries possible, hem d’aconseguir que tots els partits polítics hi participin”. Ara bé, ha remarcat que el paper de l’Assemblea es limitarà a impulsar l’organització de les primàries obertes i que en cap cas dona suport a cap candidat ni en presentarà un.

Com funcionaran les primàries a Barcelona?

Tot i que les bases que donen suport a Graupera ja van aprovar el reglament de Primàries Barcelona, aquesta normativa quedarà substituïda per una de nova que es concretarà sota el paraigua de Primàries Catalunya.

A partir del 27 d’agost s’obrirà el cens de votants de les primàries, en què s’hi podran registrar els ciutadans que vulguin participar en el procés. Pel que fa a la presentació de candidatures, ja està oberta des de principis d’estiu i se n’ampliarà el termini fins al 31 d’octubre. Fins ara s’han presentat set candidatures i, de moment, Graupera no ho ha fet.

Les primàries a Barcelona se celebraran en dues voltes. La primera està prevista que tingui lloc a finals de novembre i la segona a mitjans de desembre. El termini perquè surti un candidat de la llista unitària per a les municipals del maig del 2019, segons Graupera, “no serà mai després de final d’any”.

I els partits, què en diuen?

Ara per ara, cap dels partits polítics independentistes a Barcelona han donat el vistiplau a la proposta de Jordi Graupera. ERC és qui se n’ha desmarcat més i és el primer partit a proclamar candidat per a l’any vinent.

El PDeCAT, per la seva banda, també ha mostrat reticències a les primàries obertes, tot i que la candidata demòcrata, Neus Munté, s’ha mostrat favorable a trobar una fórmula unitària perquè l’independentisme vagi tot a l’una. La CUP encara no ha triat candidat i descarta anar a les urnes amb altres partits.