Intèrfon de pisos buits a Barcelona

L’Ajuntament està en procés d’expropiar l’ús de 10 pisos buits d’entitats bancàries. Amb la Llei 4/2016 a la mà, el consistori podrà posar a lloguer social els pisos durant un termini d’entre quatre i 10 anys, encara que la propietat dels immobles seguirà sent dels bancs.

Segons fonts municipals, dos d’aquests pisos (tots procedents de desnonaments) ja estan a punt de passar a mans de l’Ajuntament. Els tràmits per expropiar-ne l’ús van començar a l’abril, junt amb tres pisos més. Per a aquests, en canvi, les entitats bancàries han trobat solucions alternatives, com cedir-los a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

El Constitucional avala les expropiacions a bancs

La mesura té l’aval del Tribunal Constitucional. A principis del 2018 va donar la raó a la Llei 4/2016 (d’abast català) i no al govern de Mariano Rajoy, que l’havia impugnada. Aquest octubre el Constitucional ha seguit el mateix camí amb una llei basca, similar a la catalana.

Pel que fa a Barcelona, els tècnics de l’Ajuntament segueixen analitzant prop de 600 pisos buits més de bancs susceptibles de ser expropiats. Segons el consistori a la ciutat hi ha un total de 13.000 pisos buits, dels quals un 25 % podrien ser de titularitat bancària.