Era el 5 de gener del 1997, i un dels convidats destacats de la cavalcada dels Reis d’Orient d’aquell any va ser Recep Tayyip Erdogan. L’ara president de Turquia va formar part de la comitiva municipal que, des del port de Barcelona, va rebre el vaixell en què van arribar a la ciutat els Reis Mags de l’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar.

Erdogan també va ser un dels rostres que aquell vespre es van deixar veure, amb protagonisme, des del balcó de l’edifici de l’Autoritat Portuària. Va ser durant l’acte de benvinguda a Ses Majestats, presidit per l’aleshores alcalde Pasqual Maragall, en què se’ls va fer entrega del pa i la sal com a símbol d’hospitalitat de Barcelona.

Acord Barcelona-Istanbul

La presència d’Erdogan a la cavalcada, però, va ser el punt final a una visita a la ciutat que havia durat tot el cap de setmana -el 5 de gener va ser diumenge-. Erdogan havia arribat a la ciutat en qualitat d’alcalde d’Istanbul per signar un acord de col·laboració entre les dues ciutats. Segons reconeix l’Ajuntament al web municipal, aquell acord d’agermanament -encara en vigor- pretenia fer més estretes les relacions entre les dues ciutats de les dues riberes de la Mediterrània.

L’acord es va signar aquell mateix diumenge i, de fet, Pasqual Maragall hi va fer referència durant l’acte d’entrega del pa i la sal a Ses Majestats: “Totes dues ciutats som portes de la Mediterrània i si entre nosaltres regna la pau segur que aconseguirem que aquest mar nostre sigui cada vegada més pacífic“, va dir Maragall.

23 anys després, poc queda d’aquell desig, ja que el Mediterrani s’ha convertit en una tomba marina per a molts migrants que moren ofegats durant la fugida dels conflictes armats del Pròxim Orient i de l’Àfrica. Una crisi en la qual precisament la Turquia dirigida per Recep Tayyip Erdogan ha tingut un paper controvertit: ser la barrera per als migrants que arriben a Turquia des del Pròxim Orient, a canvi de la injecció de diners de la UE, que vol frenar l’arribada de refugiats a la Unió.

Any contra el racisme

El discurs d’aquell 5 de gener i aquella visita es van produir en l’inici d’un 1997 que va ser declarat Any Europeu contra el Racisme. Aquesta és, a la vegada, una de les acusacions que avui també pesen sobre Erdogan en la manera com vol liderar la lluita contra l’Estat Islàmic. Diversos sectors acusen el líder turc de voler aprofitar-la per intervenir al Kurdistan turc, amb l’inici d’una ofensiva militar contra aquesta comunitat ètnica establerta, entre altres territoris, a l’est de Turquia.