tuit Colau Torra

La decisió de la JEC d’inhabilitar el president Quim Torra ha generat ràpidament diferents reaccions a través de les xarxes socials. Un dels primers a pronunciar-se ha estat el vicepresident del govern, Pere Aragonès, d’ERC, que ha mostrat “tot el suport” a Torra per fer front a la decisió de la Junta Electoral, que considera aberrantCarles Riera, diputat de la CUP, també ha expressat la seva solidaritat a Torra en una piulada en què ha afegit que “cap tribunal pot decidir qui ocupa la presidència de la Generalitat. Si el delicte és desobeir, desobeïm“. Per la seva banda, Carles Puigdemont l’ha qualificat d’indignant i vergonyosa. Ha dit que “és com el 155, però sense passar pel Senat“.

Aquestes reaccions han arribat abans que el president Quim Torra valorés la seva inhabilitació amb una compareixença pública després de convocar un Consell Executiu extraordinari al Palau de la Generalitat. Torra ha dit que mentre el Parlament no digui el contrari, continuarà sent diputat i president. A fora, centenars de persones convocades per l’ANC a la plaça de Sant Jaume han protestat contra aquesta decisió. En la concentració s’ha tornat a penjar de nou la pancarta de “Llibertat presos polítics” al balcó de la Generalitat i durant 15 minuts s’ha despenjat la bandera espanyola de la façana.

Colau defensa la investidura

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s’ha pronunciat sobre la decisió de la JEC. Ho ha fet responent al tuit que ha fet el líder del PP, Pablo Casado, en què es felicitava d’haver aconseguit la inhabilitació del president gràcies al recurs que havia presentat el seu partit. Colau l’acusa a ell, Cs i Vox de voler continuar judicialitzant la política. Per això afirma que cal “més investidura que mai”.

Suport a Torra, des de la presó

Des de Lledoners, els presos independentistes també s’han volgut pronunciar a favor de Quim Torra. Per Oriol Junqueras, “cal preservar sempre les institucions catalanes”. Per la seva banda, Joaquim Forn ha considerat que és “una decisió intolerable, injusta i abusiva”. I el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, considera la decisió de la Junta Electoral com “una cacicada per humiliar el poble de Catalunya”.

El PP, Cs i Vox celebren la decisió

Tant el PP com Ciutadans i Vox, que són els partits que van demanar la inhabilitació del president de la Generalitat, s’han felicitat per la resolució que s’ha fet pública aquest divendres. Els tres partits consideren que és una gran notícia.